Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är AP-fondernas ledning som borde ha pensionsångest

/
  • Bild från dammolyckan i Bento Rodrigues, Brasilien, november 2015.

På tisdagen rapporterade Dagens Nyheter att närmre två miljarder statliga pensionskronor har investerats i gruvbolagen BHP Billiton och Vale.

Annons

Det vill säga, samma bolag som för ett år sedan låg bakom en av världens värsta dammolyckor i Brasilien. AP-fonderna anser att det inte begåtts någon försummelse som ledde till miljökatastrofen. Ändå tycks försummelse vara det ord som bäst beskriver AP-fonderna.

Händelsen är chockerande, men inte unik. Statliga AP-fonderna har tidigare kritiserats för stora innehav i kontroversiella bolag. Förutom miljöförstörande gruvprojekt har svenska pensionspengar bland annat investerats i övervakningsutrustning till Västbanken och bolag med koppling till kärnvapenindustrin.

"Pensionsångest" används ibland för att beskriva känslan av att inte ha någon koll på sin pension. Men även de som har kunskap om sina pensionsplaceringar vet sällan vad deras pengar går till.

I juli 2015 publicerades en studie från Göteborgs Universitet som visar att 95 procent av svenskarna vill att pensionsmedlen ska förvaltas med hänsyn till miljö och etik. Fler än hälften tyckte att en sådan hänsyn är viktig även om det inte bidrar till ökad avkastning. Trots detta ställer sig AP-fondernas vd:ar på tvären mot politiska reformförslag som skulle leda till en sådan utveckling, och investeringsskandalerna fortsätter avlöpa varandra.

Samtidigt som regeringen säger sig stå på barrikaderna för en hållbar utveckling ger våra statliga pensionsfonder signalen att det är okej att våra investeringar bidrar till miljöförstörelse, vapenindustri och andra människors lidande. Budskapet blir att även om social och ekologisk hållbarhet kan vara trevligt, så är det egentligen ekonomi och avkastning som är det viktigaste.

En hållbar framtid kräver regeringar och statliga fonder som investerar ansvarsfullt. För detta måste vi ha tydliga regelverk och riktlinjer.

Ett sådant förslag togs fram av Finansdepartementet i somras. Sedan dess har diskussionen tystnat. Förslaget i sig lämnade mycket att önska, men utan någon reformändring kommer otryggheten bara spridas. Statliga investeringar i bolag som BHP Billiton och Vale kommer fortsatt inte vara unika, och snart inte ens chockerande.

Du som privatperson ska inte behöva vara nationalekonom för att kunna få ett hållbart pensionssparande. Det ska finnas alternativ som går att lita på. AP-fonderna har försummat det folkliga stöd som finns för hållbara investeringar, och därmed förbrukat sitt förtroende.

Det är inte vi, utan AP-fondernas VD:ar som borde ha pensionsångest.

LÄS ÄVEN: AP-fondernas regler ändras inte

LÄS ÄVEN: Gävlebor på plats i Paris för att filma klimataktivister

Mer läsning

Annons