Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är fult att ljuga, alliansen

Annons

I alliansens budget som klubbades igenom i november stod bland annat följande besked att läsa:

"att det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas"

vi tar det en gång till:

"att det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas"

Tydligare än så kan det inte bli.

Har det blivit så?

Alls icke.

I slutet av förra veckan höll Samhällsbyggnadsnämnden möte. Ett möte vid vilket nämnden beslutade att anta investeringsplanen för 2016 i vilken 30 miljoner kronor avsätts till investeringar inom Centrumplanen. Alltså samma plan som man i november beslutat om att allt pågående arbete kring genast skall avslutas. Så nu avser alltså allianspartierna genomföra följande fruktansvärda sossepolitik; en förbättrad busshållplats på Norra Kungsgatan och en kajpromenad efter Norra Strandgatan. Politiska illdåd i klass med sossebadet i Boulognern. Eller vad man nu ska kalla det där badet som tillkom under det socialdemokratiska styret.

Problemet är bara att man inte kan göra som allianspartierna gjort. Ett beslut i fullmäktige kan bara ändras genom ett nytt beslut i fullmäktige. Så nu ska Centrumplanen som redan tröskats i kommunfullmäktige två gånger upp en tredje gång i fullmäktige.

Summa summarum; allianspartierna tänker alltså genomföra socialdemokratisk politik. Politik de tidigare sagt nej till. Politik de gick till val på att riva upp. Politik de skrotade i november.

Riktigt så ser allianspartiernas representanter dock inte på det hela. Möjligen har man varit lite kantig i formuleringarna (att det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas). Möjligen formulerade man sig lite hårt (att det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas). Möjligen handlar det hela om ett syftningsfel (att det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas).

En mer trolig förklaring, som samtlig dokumentation stödjer, är att det i alliansens budget stod "att det pågående arbetet kring Centrumplanen genast avslutas". Vilket faktiskt är oerhört svårt att tolka på något annat sätt än att beslut fattats i november om att pågående arbete kring Centrumplanen avslutas. Inte minst givet allt som yttrats från alliansens sida rörande Centrumplanen genom åren.

När Centrumplanen antogs 2014 antogs den med röstsiffrorna 33-31. Allianspartierna röstade nej till Centrumplanen. Efter det att beslutet hade fattats, lovade alliansen att riva upp beslutet om man vann valet 2014.

Det kan också konstateras att dåvarande Folkpartiet svarade så här rörande Centrumplanen 2014 i MittMedias valsatsning Kan du lova:

"Folkpartiet har röstat emot förslaget om ny centrumplan."

Moderaterna svarade i sin tur så här:

"Nya Moderaterna inser att det är mycket svårt att bara leda om trafik i ett komplext system. Det är ett av flera skäl till att vi inte står bakom den centrumplan som ligger idag."

I dag säger såväl Liberalerna som Moderaterna att de aldrig varit emot Centrumplanen. Vilket betyder att allianspartierna nu sitter och ljuger sina väljare rakt upp i ansiktet om Centrumplanen. Vilket de allra flesta lär sig väldigt tidigt är något väldigt fult att hålla på med. Ljuga, alltså.

Att alliansen ljuger, är dock begripligt. Det är naturligtvis inte det bästa av budskap att kommunicera ut till sina väljare att man nu ägnar sig åt att genomföra sossepolitik. Att man lovat en helt annan politik än man nu genomför. Att man just nu sitter och sviker sina vallöften.

Hur nu någon kan anse det vara rimligt att slösa bort miljoner skattekronor och en centrumplan som är både genomarbetad och som i sin helhet, om den genomförs, kommer göra Gävle centrum till en mer attraktiv plats för människor att vistas på.

Det är inte bara dåligt att det inte går att lita på alliansen.

LÄS MER:

Så blir Gävle med Alliansen - centrumplanen rivs upp

Mer läsning

Annons