Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är skillnad på jobb och jobb

/
  • I dag inleds Socialdemokraternas kongress i Västerås. Temat är

Opinionsläget ser inte särskilt bra ut. Socialdemokraterna har halkat ned under 30 procentgränsen i de senaste opinionsmätningarna.

Annons

I och för sig är det inte särskilt ovanligt att ett regeringsparti sjunker i opinionen, men så här låga siffrorna oroar.

På fredag inleds Socialdemokraternas kongress i Västerås. Då har partiet att leverera. Det måste presenteras en tydlig socialdemokratisk politik. Väljarna måste se att det är skillnad på en borgerlig regering och en rödgrön. Men väljarna måste även se att det är skillnad på en rödgrön regering och det socialdemokratiska partiet.

Ett av partiets problem är såklart att den rödgröna regeringen ännu regerar på en borgerlig budget. Det är svårt att göra stora politiska förändringar när inte budgeten tillåter. Men partiet måste tydliggöra att välfärden och jobben står i fokus. Det måste vara skarpare, tydligare budskap än vad som hittills krystats fram.

Temat under helgens kongress är "Framtidens jobb". Och vi kan väl konstatera att partiet har arbete att göra. Det uttalade målet är att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU senast år 2020. Det är ett svårt mål att nå.

Men frågan är om vi verkligen vill nå dit.

I dag har Sverige en arbetslöshet på närmare åtta procent. Det placerar oss på den 13:e lägsta platsen i EU. Topplaceringen har Tyskland med låga 4,7 procent.

Och just Tyskland utmålas ofta som drömlandet i arbetslöshet- och tillväxtdebatten. Så då kanske vi bara kan kopiera det tyska receptet så löser allt sig? Nja. Det är något vi bör tänka efter både en och två och tre gånger innan vi gör. Tyskland har nämligen infört så kallade "minijobs", med en maxersättning på 450 euro i månaden, det vill säga drygt fyra tusen svenska kronor, dock är genomsnittsersättningen betydligt lägre. Många tvingas ta flera minijobb för att kunna försörja sig. Över sju miljoner tyskar har i dag minijobb. Det finns alltså en stor grupp "working poor", arbetande fattiga, i Tyskland i dag.

Vi skulle lätt kunna sänka arbetslösheten om vi förändrade arbetsmarknaden åt det tyska hållet. Men i ett Sverige där Socialdemokraterna sitter i regeringsställning får det aldrig vara en tänkbar väg.

Alla jobb är nämligen inte lika mycket värda. Kanske är det så för borgerliga debattörer, men inte för de som har att försörja sig på dem. Om den anställde fortfarande är fattig trots att hen arbetar i sitt anletes svett är det inte ett jobb Sverige ska satsa på.

För ett växande, framgångsrikt Sverige krävs arbeten som driver Sverige framåt. Arbeten som bygger landet.

Den tyska vägen är inte Sveriges väg. Om talet att nå EU:s lägsta arbetslöshet innebär en utveckling åt det tyska hållet, med sådant som minijobb, då betyder inte förstaplatsen någonting.

Vi behöver arbeten som driver klimatomställningen framåt. Arbeten inom bostadsbyggande och infrastruktur. Arbeten som innebär att vi leder utvecklingen inom life science. Vi behöver betydligt fler arbeten inom skola, vård och omsorg.

Arbeten som människor kan försörja sig på.

Mer läsning

Annons