Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det behövs fler INTE

Annons

I valtider brukar jag ofta använda ordet INTE. Jag gör det för att sålla flosklerna från åsikterna i partiernas budskap. I denna valrörelse är det också ett bra sätt att skilja minimala åsiktsskillnader från det som är det viktiga – stora ideologiska skillnader som borde avgöra vad väljarna röstar utifrån.

På valaffischerna finns i år, liksom andra år, ohyggliga mängder med floskler. Värst är nog Framåt tillsammans från moderaterna. Sätt ett inte framför så blir det uppenbart att åsikten Inte framåt tillsammans, lär ha få förespråkare. Så varför säga det motsatta?

Då är några av kristdemokraternas valaffischer bättre. Låt familjerna bestämma mer är ju tydligt även om jag inte sympatiserar med åsikten. De vill ha vårdnadsbidrag och inga pappamånader (eller i alla fall inte fler). Det är en hållning som inte förbättrar välfärden, stärker arbetslinjen eller gynnar jämställdheten. Mot den kan man lätt vara emot. Därför är det en bra valaffisch. Den står för något!

Några andra valaffischer som avslöjas som floskler av det lilla ordet INTE, är centerns Nya företag ger nya jobb och kristdemokraternas två affischer Mer respekt för äldre och Ett mänskligare Sverige. Vem är emot det? Socialdemokraternas 466 000 arbetslösa vill inget hellre än att rycka in tål knappast heller inte-testet för att inte tala om Vi kan inte vänta som utan sitt inte blir väldigt konstigt.

Bäst valaffisch har centern med RUT eller SLUT?. Den åsikten har sina tydliga meningsmotståndare. Den blir meningsfull. Fyndigast är moderaternas affisch Bara ett arbetarparti kan fixa jobben. Snacka om att utmana socialdemokratin och försöka göra även detta val till ett arbetslinje-val där det gäller att stjäla på andra planhalvan. Det lär inte gå, men det är ett skojigt försök.

Men mest beklämmande är väl ändå att välfärden får så lite plats i den här valrörelsen. Inte bara på valaffischerna, utan i valrörelsen i stort. Socialdemokraternas snygga affisch med budskapet 48 000 händer väntar på att ge dig en bättre välfärd är ett försök men räcker inte långt. Vänsterpartiet kör kloss-bygge med klassikerna , vård, skola, omsorg, med den kärnfulla, men korthuggna åsikten Håll ihop. Det räcker inte heller!

Vart tog visionerna och de handfasta och begripliga budskapen av stilen Eget rum på långvården vägen som ju var Bengt Westerbergs valvinnare 1985? Välfärden har revor som det kräver politiskt mod och visioner för att täppa igen. Varför är det så svårt för de politiska partierna att formulera det?

Ursula Berge, gästkrönikör,

samhällspolitisk chef, Akademikerförbundet SSR

Mer läsning

Annons