Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det blev inget

/
  • NEJ TACK. Miljöpartiet blir inget stödparti till regeringen och Fredrik Reinfeldt sätter Alliansen före en möjlig majoritet i riksdagen.

Annons

Samarbete om några invandrarfrågor, men ingen koalition eller organiserat samarbete. Miljöpartiet är inte till salu, men å andra sidan finns det ingen köpare. Marknaden är stum och någon budgivning förekommer inte.

Men hur skall ett samarbete om invandringspolitiken se ut, efter Tobias Billströms oanständiga utspel om romer? Vem kan göra upp med en minister som så tydligt spelar ut främlingsfientlighet och populism?

Men regeringen, i minoritet, sitter kvar och hoppas på det bästa.

Mötet i går mellan de gröna språkrören och Fredrik Reinfeldt avlöpte enligt den logik som talar för att regeringspartierna håller ihop, Miljöpartiet inte blir stödparti och att det finns olika sakfrågor där oppositionen kan rösta med regeringen. I övrigt, osäkert.

Sverigedemokraterna avvaktar, de har ingen brådska att sätta avtryck i riksdagen. Tids nog landar en fråga som kräver samarbete mellan regering och de rödgröna för att hålla SD bortom inflytande. Vilken fråga det blir vet väl ingen, men det svenska kriget i Afghanistan kan bli den första prövningen.

Där finns samsyn mellan SD, S, V och MP. Men ett beslut att ta hem soldaterna, eller säga nej till fler helikoptrar efter ett majoritetsbeslut där SD avgör genom att rösta med de rödgröna?

Svårt läge för de rödgröna, som aldrig skulle göra sig beroende eller samarbeta med Jimmie Åkesson. Säger de nej får de SD med sig. Hur skall den segern över regeringen motiveras och förklaras?

Men lika knepigt för regeringen; går det att lägga ett förslag om helikoptrar när risken för ett svidande nederlag är så stor? Och hur många förluster tål en minoritetsregering utan att den krackelerar eller förlorar sin regeringsduglighet?

Den som blickar framåt ser ganska många frågor där regeringen riskerar nederlag, men också en del frågor där oppositionen kan vinna, med en bitter och besk eftersmak.

Att Reinfeldt inte öppnar dörren aningen på glänt, eller erbjuder något både regeringen och MP kan leva med är därför lite förvånande. En dörrspringa hade satt press på MP, och indirekt försvagat hela oppositionen. Också där en fråga om trovärdighet.

Men för statsministern är det viktigaste av allt att hålla ihop regeringen. Att Peter Eriksson i går antydde att Alliansen kanske är splittrad om samarbetet med MP antyder att det inte är så roligt just nu i Rosenbad.

Mer läsning

Annons