Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det borde inte vara svårt för S att välja sida i kampen mellan särintresset och allmänintresset

Annons

Hans Bergström var mellan 1995 och 2000 chefredaktör på Dagens Nyheter. Sedan mitten av 2000-talet är han bosatt i USA och tycks numera främst ägna sig åt att lobba för vinster i välfärden och maila Sverigedemokraterna. Det senare framkommer av den ypperliga granskning av Sverigedemokraternas mediesatsningar som Aftonbladet gjort. En granskning som bland annat visar att Hans Bergström på eget initiativ kontaktade Sverigedemokraterna efter valet 2014 med råd om att "välta bordet" och fälla regeringens budget och därmed utlösa regeringskris. Vilket Sverigedemokraterna också gjorde.

Hans Bergström gillar vinster i välfärden. Det är inte alls särskilt konstigt. Bergströms fru, Barbara Bergström, är nämligen en av de som blivit mycket, mycket rika på vinsterna i välfärden. Hans Bergström har med andra ord ett högst privat intresse i att vinstfesten består. Som grundare av Internationella Engelska skolan har Barbara Bergström tjänat 100-tals miljoner kronor på möjligheterna att ta ut vinst ur välfärden. När hon 2012 sålde 75 procent av sin skolkoncern, gav detta henne en kapitalinkomst på hela 691 miljoner kronor. Det hade aldrig varit möjligt utan Sveriges generösa möjligheter att ta ut vinster ur välfärden.

Att rösterna är starka för att behålla vinsterna i välfärden är självklart. Flyktingmottagandet har dessutom gjort frågan än mer akut, eftersom mottagandet inneburit utökade möjligheter för välfärdkapitalisterna att tjäna skattepengar. SFI, HVB-hem, flyktingboenden, inkomstkällorna är många när Sverige tar emot flyende. Men nu finns hotet från vänster om att låta pengarna jobba i välfärden, i stället för i privata plånböcker.

"Jag anser inte att det är mer konstigt att ha samtal med SD än med vänsterpartister och miljöpartister. De är ett riksdagsparti under utveckling och har ett betydande inflytande över svensk politik." säger Hans Bergström när Aftonbladet frågar honom om hans samröre med Sverigedemokraterna.

Så resonerar uppenbarligen många även inom näringslivet och dess intresseorganisationer. Det har sprungits flitigt hos Sverigedemokraterna från alla möjliga håll. Capio, Jägareförbundet, Svenskt Näringsliv, Kreab och LRF är bara några av de som smort SDs krås, bjudit flott och försökt och också i vissa fall lyckats påverka Sverigedemokraterna.

Jägareförbundet fick exempelvis skriva jaktpolitisk motion för Sverigedemokraterna 2014, rapporterar Expressen.

Helt fel har alltså inte Sverigedemokraternas konspirationsteoretiker ute i stugorna trots allt.

Konspirationen, ser dock inte alls ut som SD-mobben tror.

Den handlar inte om medier som mörkar sanningen.

Den handlar om ett parti som vill styra medierna och inrätta fascistiska varianter av Pravda.

Den handlar om Sverigedemokrater, framträdande högerröster och näringslivet och deras gemensamma arbete för att bland annat behålla vinstfesten i välfärden.

Särintresset, mot allmänintresset.

Det borde inte vara svårt för Socialdemokraterna att välja sida i detta.

Mer läsning

Annons