Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det delade Sverige

Annons

Jämlikhet. Ett begrepp som socialdemokratiska politiker och debattörer ständigt lyfter som en av de viktigaste målbilderna. Strävan att öka jämlikheten i samhället för att utjämna livschanser, för att alla människor ska få större frihet att forma sina egna liv. Tanken om att ett barns framtid inte ska bero på föräldrarnas plånbok.

Vi kan konstatera att vi har misslyckats.

I SCB:s senaste undersökning av levnadsförhållandena i Sverige framgår det att vi lever i ett delat land. Det är en stor skillnad i levnadsförhållande för den som är född i Sverige, och för den som är född utanför Europa.

Fler än hälften av alla svenskar födda utanför Europa saknar ekonomisk marginal för oförutsedda utgifter. Bland svenskar födda i Sverige är andelen endast 14 procent.

Det handlar inte bara om en klyfta mellan infödda svenskar och invandrade svenskar, utan även om en klyfta inom invandrargruppen där personer födda utanför Europa är de mest utsatta, och invandrare födda inom Norden är de med störst marginaler.

Andra siffror ur undersökningen visar bland annat att invandrare, och särskilt gäller det utomeuropeiska invandrare, är betydligt mer trångbodda än de svenskar som är födda i landet. Denna grupp besöker även mer sällan musik- och teaterevenemang än vad infödda svenskar gör och på arbetsmarknaden sticker gruppen ut genom att de oftare har tidsbegränsade anställningar och arbetar deltid och skift mer frekvent än resten av befolkningen.

Även värt att nämna är det faktum att undersökningen visar att utrikes födda i betydligt lägre grad deltar i diskussioner och säger sin mening om ett samtal kommer in på politik.

Sammanfattningsvis, i Sverige i dag lever utrikes födda, och särskilt då utomeuropeiskt födda, i ett samhälle som dels gör det svårare för dem att försörja sig än vad övriga grupper i samhället har, dels i ett samhälle där de inte är aktiva i den politiska debatten, vilket i sin tur riskerar att leda till att gruppens situation inte kommer att förbättras.

Det delade Sverige är redan här.

Jämlikhet får inte bara vara ett vackert ord att slänga sig med. Jämlikhet kräver politik. Praktisk handling. Det är dags för regeringen Löfven att agera.

Mer läsning

Annons