Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det enda valet är samarbete

Det har skett ett historiskt maktskifte i Gävle kommun. Men mycket tyder på att det kan bli ett konfliktfyllt styre de närmaste åren.

Annons

Under måndagens kommunfullmäktige skedde nyval till höga politiska förtroendeuppdrag som kommunalråd och ordförande i nämnder och styrelser.

Bakgrunden är att Sverigedemokraterna för tre veckor sedan röstade för Alliansens budgetförslag, vilket ledde till att den rödgröna kommunledningen meddelade att de kommer att avgå vid årsskiftet.

LÄS ÄVEN: Hela Gävles kommunledning avgår

Gävle kommun kommer efter årsskiftet att styras av Alliansen. Men fortfarande har de fyra borgerliga partierna bara 27 mandat i fullmäktige samtidigt som de rödgröna har 30. Sverigedemokraterna har vågmästarrollen med 8 mandat. Ingen skillnad i styrkeförhållande alltså.

Trots att Alliansen nu får sina företrädare på ledande positioner innebär det inte att Alliansen kan räkna med ett friktionsfritt styre resten av mandatperioden. De är alltså fortfarande i minoritet.

Att situationen fortfarande innebär ett skakigt styre såg vi under måndagen i ett ganska oskyldigt ärende, men ändå fingervisande för framtiden.

Under punkten "Gemensamt sälj- och marknadsföringsbolag för besöksnäringen i Gävleborg" valde vågmästarna, rasistiska Sverigedemokraterna med sina åtta mandat, att lägga sin röst på de rödgröna förslaget, vilket innebar att fullmäktige godkänner att Gävle kommun går in som 25 procentig ägare i bolaget Visit Hälsingland-Gästrikland AB. Allianspartierna röstade nej, men det spelade alltså ingen roll för resultatet. 38 mandat är fler än 27.

Och det är precis detta scenario Gävlepolitikerna, och Gävleborna, kommer att få vänja sig vid. Det spelar ingen roll vilket av blocken som än tar på sig de styrande uppdragen, det kommer ändå att vara Sverigedemokraterna som har vågmästarrösten i alla beslut. Detta vill säga – så länge inte de övriga partierna samarbetar över blockgränserna.

Det här är något som såväl Alliansföreträdare som de rödgröna bör inse. Och diskutera. Vad innebär det att tas som gisslan av rasisterna?

En annan fråga som var uppe under måndagens sammanträde handlade om Gävle kommuns avtal med Migrationsverket om ensamkommande barn. I denna fråga var de rödgröna och Alliansen eniga, vilket innebar att det inte spelade någon roll att Sverigedemokraterna som väntat röstade nej till att öka kommunens åtagande till 315 barn vid årets slut. Att Sverigedemokraterna röstar nej i frågor som invandring och migration är inte överraskande. Men det krävs att övriga fullmäktigeledamöter står upp för solidaritet och tolerans. I klartext: det krävs att övriga partier klarar av att samarbeta över blockgränserna.

Gävleborna behöver ett tryggt, stabilt styre. Ett styre som står enigt i att arbeta för det bästa för medborgarna. Det såväl de rödgröna som Alliansföreträdare nu måste göra är att städa undan prestigen och inleda seriösa samarbeten.

Måndagens val i kommunfullmäktige handlade inte bara om namn på ett papper. Det handlar om att axla ett stort ansvar.

LÄS ÄVEN: När rasisterna tog över fullmäktige

Mer läsning

Annons