Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det fina fusket

/
  • Det förekommer en omfattande svarthandel av parkeringstillstånd för funktionshindrade. Inte minst bland samhällets övre skikt.

"Lathet är inget funktionshinder", så står det på många parkeringsplatser runt om i vårt land. En information som hjälper föga.

Annons

När SVT tidigare i veckan granskade hanteringen av parkeringstillstånd för handikapplatser framkom det att det förekommer en omfattande svarthandel. Det går att köpa förfalskningar som är förvillande lika riktiga parkeringstillstånd för några tusenlappar på nätet. Något som många svenskar enligt granskningen gärna gör. Men det är inte vilka människor som helst som köper dessa falska parkeringstillstånd, det är människor med pengar. Friska människor med pengar.

SVT:s granskning visar att missbruket med parkeringstillstånd är utbrett bland samhällets övre skikt. Finansmän, advokater, läkare. Friska, välbetalda människor som bör kunna betala sin parkering själva, och orka att själva gå från A till B, från en ledig, ordinarie parkeringsplats till jobb eller butik.

Men mycket vill ha mer. Går det att spara några kronor genom att köpa ett falskt parkeringstillstånd gör många det. De som drabbas av denna snåldryga dumhet är såklart främst de som verkligen behöver handikapplatserna, men det drabbar även oss alla, som samhälle. För när vi inte kan lita på att våra stöttande samhällsfunktioner verkligen går till dem som behöver ökar misstron och tvivlet mot hela systemet.

I Transportstyrelsens regler står att läsa att ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade endast får utfärdas till en rörelsehindrad som har ett varaktigt funktionshinder som innebär att han eller hon har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand. Parkeringstillstånden är personliga, och får inte användas av någon som inte fått tillståndet utskrivet till sig.

När SVT bevakar handikapparkeringarna i centrala Stockholm är det lyxbilar körda av människor till synes helt utan funktionshinder, utan svårigheter att förflytta sig, som kliver ur bilarna. När SVT:s reporter ställer frågor om handikapptillståndet till en man i en svart Porsche som dels parkerar utanför Åhlens i Stockholm, dels utanför Näringsdepartementet, jagar mannen SVT:s reporter och försöker få tag i kameran. När SVT ställer liknande frågor till en ung man från Lidingö vars silvergrå Porsche parkerats på en handikapplats i centrala Stockholm säger mannen att tillståndet egentligen tillhör en kompis kompis från Ånge, med träben.

Hela fenomenet med missbruket av parkeringstillstånd är otroligt provocerande. Men det som är allra mest provocerande är att det just är dessa fuskare, samhällets övre skikt, som oftast misstänkliggör de som verkligen är i behov av det generella skyddsnätet. Ni har hört argumenten: "Vill man jobba så finns det jobb", "De är egentligen inte sjuka men lever på sjukersättning". Detta samtidigt som det alltså finns väldigt privilegierade människor som fuskar till sig parkeringsplatser som är till för människor som har svårt att röra sig långa sträckor utanför bilen. Det är så lågt att vattenståndet i Sätrabäcken (Tickselbäcken) en torr sommardag är högt i jämförelse. Det vill säga: riktigt, riktigt lågt.

Mer läsning

Annons