Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det handlar om liv och död

/
  • Elbolaget Vattenfall och en arbetsledare på företaget står åtalade för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död efter en arbetsplatsolycka på Ovako i Hofors 2011.

Det pågår en viktig och tillika tragisk rättegång i Gävle tingsrätt just nu. Elbolaget Vattenfall och en arbetsledare på företaget står åtalade för arbetsmiljöbrott och vållande till annans död.

Annons

Det har snart gått fyra år sedan olyckan skedde på Ovakos stålverk i Hofors. Det var under en rutinmässig rengöring av ett ställverk ägt av Vattenfall som en 48-årig man fick 33 000 volt i sig och avled. Just det här ställverket var annorlunda utformat jämfört med övriga ställverk på arbetsplatsen, detta i samband med att det var vinter ute, –22 grader, gjorde att misstagen hopade sig. Vanligtvis brukar spänningen brytas för hela ställverket under underhåll och reparation. Men, när det är väldigt kallt ute tar det längre tid att återstarta systemen, så den här gången lät man den inkommande spänningen vara på. Därför skulle luckan med inkommande spänning inte rengöras, var tanken. Men något gick fel. Väldigt mycket fel. Plåten till luckan skruvades av och det räckte med att 48-åringen sedan nuddade luckan för att olyckan skulle vara ett faktum.

Det kan konstateras att flera misstag har begåtts, till exempel verkar inte informationen om var spänningen fanns ha gått fram till alla som skulle utföra rengöringen.

Men alldeles oavsett vem som sagt vad i det här fallet finns det bara en ytterst ansvarig: Vattenfall. Arbetsgivaren är alltid, i absolut alla fall, utan undantag den som har ansvaret för arbetsmiljön. Vattenfall yrkas i det här fallet på en och en halv miljon kronor i företagsbot. Det är småpengar när det handlar om människoliv.

48-åringen på Ovako var en av tre människor som dog på jobbet i Gävleborgs län under 2011. Tyvärr tog det inte stopp där. Sedan 2010 har tolv människor dött på jobbet i länet. Tolv människor som gick till jobbet för att aldrig mer komma hem. I hela landet dör ungefär en människa i veckan på jobbet. De mest drabbade branscherna är jord- och skogsbruk, bygg och fabriksarbete. Statistiken har sett likadan ut i många år. Därför är det mycket konstigt att inte säkerheten är oantastlig i dessa branscher. Det är som att vi ska räkna med att några liv spills varje år.

Det finns hårda regleringar för arbetsmiljön på våra arbetsplatser. Det finns en anledning till det. Vi har sett ett ständigt minskat antal dödsfall på våra arbetsplatser sedan 1970-talet, men minskningen har avtagit och tvärtom ökat det senaste året. Anledningen till det beror med all säkerhet på en förändrad arbetsmiljö. Allt mer slimmade arbetsplatser, allt fler osäkra anställningar och allt hårdare avkastningskrav leder till att arbetsmiljön sätts åt sidan.

Vi får dock aldrig nöja oss med en någotsånär arbetsmiljö, vi måste kräva en säker arbetsmiljö. För det får aldrig vara acceptabelt att människor dör på jobbet.

Det är viktigt att vi får en fällande dom i det som hände på Ovako i Hofors i februari 2011. Det kommer inte att leda till att 48-åringen kommer tillbaka i livet igen, men arbetsmiljö får inte vara något som ett företag kan tumma på. Arbetsgivaren har alltid, alltid ansvaret för att arbetsplatsen har en säker arbetsmiljö. Det här fallet visar att det handlar om liv och död.

Mer läsning

Annons