Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det inhumana Sverige

/
  • Åsa Romson och Stefan Löfven höll i går presskonferens under vilken man meddelade att Sverige nu sänker sig till EUs lägstanivå.

Annons

Vi kommer komma ihåg den här dagen. Tisdagen den 24 november 2015, då Sverige bestämde sig för att sänka sig till EUs lägstanivå ifråga om flyktingmottagandet i ett försök att framtvinga ett gemensamt ansvarstagande inom EU.

En riktigt hållbar, långsiktig lösning kan endast tas fram på EU-nivå konstaterade Stefan Löfven och fortsatte med att förkunna att det inte går att kombinera fri rörlighet med flykten från ansvar.

Migrationspolitiken i EU måste ses över i sin helhet sade Löfven vidare. Dublinförordningen behöver göras om och ersättas med ett permanent omfördelningssystem. Bara så kan vi få en hållbar migrationspolitik inom EU sades det. Och fram tills det är gjort, förkunnade Löfven, finns det en sak Sverige kan göra för att få fler EU-länder att ta sitt ansvar, och det är att visa att vi helt enkelt inte har möjlighet att göra mer.

Sverige är alltså från och med tisdagen ett land som använder människoliv för att sätta press på EUs övriga medlemsländer att ta sitt ansvar i flyktingmottagandet.

Sällan har Sverige varit mer inhumant än just i dag.

Medicinska åldersbedömningar kommer börja genomföras enligt regeringen. Det är politik mot bättre vetande och vetenskap. Här står Löfven och regeringen därför också inför ett problem, givet att bland annat Barnläkarföreningen i Sverige tar avstånd från metoden, som kritiserats då felmarginalen anses vara stor, inte minst när det handlar om barn i övre tonåren.

Sverige behöver ett andrum sade Löfven. I Gävleborg konstaterade länsstyrelsen så sent som förra veckan att det här inte råder någon kris. I Gävleborgs län fanns det för lite mer än en vecka sedan totalt cirka 6 000 inskrivna asylsökande. Till Arbetarbladet sade Robert Larsson vid länsstyrelsen att "Det har inte ökat så där dramatiskt jämfört med förra året." Så här långt har man i Gävleborg också lyckats hitta platser till alla ensamkommande barn i behov av boende. Att det kommer krävas fler bostäder, fler lärare och annan samhällsupprustning framöver är dock självklart. Det har det varit även före den så kallade flyktingkrisen.

På många håll är situationen pressad, men det andrum Sverige säger sig behöva, väger lätt mot det skyddsbehov som finns bland de som kommer. Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kommer det för få erbjudanden om evakueringsplatser, vilket innebär att Migrationsverket inte kan fördela belastningen mellan kommunerna. Vecka 47 hade 7000 evakueringsplatser aktiverats. Men Sverige behöver aktivera 20 000 platser. Säkerheten på och vid boenden fortsätter att vara ett problem enligt myndigheten. Och, detta är viktigt, det finns indikationer på att det upplevda säkerhetsläget när det gäller boenden begränsar i vilken utsträckning privata aktörer vill öppna nya boenden.

Bränderna, tycks alltså ha haft effekt.

Och oppositionen då? Ebba Bucht Thor tog åter upp behovet av vad som bäst kan beskrivas som interneringsläger vid Sveriges gränser. Anna Kinberg Batra förkunnade att regeringens åtgärder inte räcker. För Moderaterna är inte EUs lägstanivå en tillräckligt låg nivå för Sverige att sjunka till ifråga om flyktingmottagandet.

Regeringen avser använda människor som politisk murbräcka, för att påverka länder som Ungern att ta sitt ansvar.

Sverige, är onekligen naivt.

Mer läsning

Annons