Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det mesta oklart

Det började med att direktör Svante Lönnbark lutade sig in i rummet och fotograferade, med mobilen, det historiska ögonblicket. En märklig dag, värd att bevara.

Annons

 

Sedan förklarade den nya majoriteten att den skjuter problemen framför sig ett tag. Nån gång, ännu osäkert när, kommer de obekväma besluten. Men de kräver noggranna överväganden, alternativt insikter i vad som är politiskt möjligt och ekonomiskt nödvändigt. Eller tvärtom.

Men med kort perspektiv, fram till nästa val, måste kanske upp mot 500 miljoner sparas. En mäktig, kanske omöjligt uppgift men med lite god vilja ska det gå, löd den något svajiga undertexten formulerad av landstingsrådet Ann Margret Knapp och den nytillträdde Björn Brink. Men de närmaste åren blir det trots allt hårt arbete fortsatt underskott.

Tydligare än så blev det aldrig. Men prognoserna pekar mot ett underskott på 79 miljoner i år.

Det enda säkra med den osäkra siffran är att det inte räcker med 79 miljoner. Det blir mer. En reviderad budget lär inte göra så mycket åt den saken.

Underskotten kräver konkreta och besvärliga beslut, som ännu verkar avlägsna. Har den nya majoriteten ens börjat förhandla om vad som ska stängas ner och vilka besparingar som är möjliga att nå enighet om? Förmodligen inte.

Den nya ledningen tog månader av kompromisser och eftergifter, och det var det enklaste av allt som väntar.

Av de papper som delades ut framgår det ändå att bredden ska breddas och spetsen slipas. Det ska bli mer god vård, nära dig och koncentrerad specialistvård, på färre ställen. Detta ska ske med hjälp av fler aktörer och upphandlingar. Något svävande besked där.

Att alla vet vad som krävs, och vad Lönnbark har på sin lista, kunde annars ha fört de tre till lite mer av konkretion och tydlighet.

Det här tillfället återkommer inte. Att säga som det är är aldrig fel.

Men en dag till kan väl de hårda besluten läggas åt sidan för det historiska ögonblicket. Centern, ett ansvarstagande parti, bryter alliansen och det var nog inte så lätt.

De sura, nästan föraktfulla kommentarerna i går från olika högerpolitiker bekräftar att det borgerliga samarbetet har fått sig en ordentlig törn. Går det att reparera?

Och vad händer efter valet 2010? Svaret, svävande, kan sammanfattas: Det få vi se då.

Mer läsning

Annons