Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det typiskt svenska

Sverige är ett speciellt land, på många olika sätt. Vi har våra egenheter. Bland annat gäller det vår vana att engagera oss i föreningslivet.

Annons

Den svenska (eller egentligen nordiska) formen av föreningsverksamhet finns inte riktigt på samma sätt i andra länder. Så det är inte så konstigt att EU-kommissionen har svårt att förstå det svenska föreningslivet.

På tisdagen meddelade kommissionen att det svenska momsundantaget, som innebär att ideella föreningar inte behöver betala moms, inte faller dem på läppen. Det innebär att idrottsföreningar, hjälporganisationer och kulturföreningar i framtiden kan få betala moms på sin korv- eller kaffeförsäljning.

Enligt kommissionen behövs inga särskilda undantag för just ideella föreningar. I stället menar kommissionen att det går att använda ett generellt undantag för både ideella föreningar och småföretag. Men, då måste regeringen även ge momsfrihet för småföretagen, vilket innebär minskade skatteintäkter på runt 10 miljarder kronor. Inte direkt kaffepengar.

En annan möjlighet skulle vara att de ideella föreningarna kompenseras för momskostnaderna. Men, de skulle inte slippa byråkratin. Och det är krångliga regler. Medlemsavgifter är inte momsbelagda, men det är däremot korvförsäljning. Inte särskilt glasklart alltså.

Sista ordet är ännu inte sagt i frågan. Parlamentet och den svenska regeringen har fortfarande möjlighet att påverka. I slutet av 2012 förväntas ett färdigt lagförslag läggas fram.

Nu krävs att det svenska föreningslivet kraftsamlar. (Eller lobbar på EU-språk.) Vi föreslår att kommissionen bjuds in till knattelagsturneringar i innebandy, Röda korset-loppisar och poesikvällar. Om inte det får kommissionen att mjukna funkar inget.

Mer läsning

Annons