Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det välkomnande och varma Sverige finns i Österfärnebo

Annons

Utanför den lilla bruksorten Sandviken ligger den ännu mindre orten Österfärnebo. Under de senaste 10 åren har Österfärnebo avfolkats. Befolkningen har minskat och med befolkningsminskning följer bland annat nedläggningshotade skolor. Den här hösten skulle bara 90 elever ha börjat i skolan i Österfärnebo. Om det inte hade varit för vad som i medierna oftast omskrivs som en kris; människorna som kommer till Sverige.

I Österfärnebo är numera var fjärde person asylsökande. I byskolan är över 30 procent av eleverna nyanlända till Sverige. Där andra skulle se problem, ser Österfärnebo möjligheter. I bygden hoppas man nämligen på att kunna skapa en så bra integration att så många som möjligt av de nyanlända vill stanna, även efter att de fått sitt uppehållstillstånd. Till Arbetarbladet säger Lars Igeland, en av de som är engagerade i Österfärnebos utvecklingsgrupp, följande:

"Vi har sett det så hela tiden, att de nyanlända kan göra så att vi kan bygga ett bättre samhälle för alla. Mer folk kan göra att busslinjer räddas, högstadiet är i princip räddat tack vare asylsökande elever och Ica-butiken tjänar på att fler handlar. Jag tror att det är så här man borde se det i hela Sverige, för det är ju många regioner som behöver mer folk."

Sverigebilden är inte heller den här gången lika enkel som den framställts som. Städer som Malmö har naturligtvis kämpat hårt. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har på veckobasis uppdaterat oss om läget i landet. Platsbrist, personal inom socialtjänst och Migrationsverket som gått på knäna, kommuner som tagit emot fler människor än de egentligen haft kapacitet till. Det är också en bild av vad Sverige går igenom just nu. Men det är inte hela verkligheten. Och det handlar inte om ett statistiskt tillstånd.

Regeringen är satt att hantera den akuta situationen. Mycket kan sägas om regeringens insatser under hösten. Stefan Löfven som pratat om att vi varit naiva. Med de orden har följt förslag om bland annat mer övervakning, möjlighet att stänga Öresundsbron och id-kontroller i Sveriges främsta pendlarregion där tusentals människor varje dag rör sig mellan Sverige och Danmark.

Och så den ekonomiska politiken, som varit fokuserad på finansiering krona för krona, i stället för vilka behov som finns i Sverige och hur de skall fyllas. Nu och framledes. Och en opposition som över huvud taget inte varit intresserad av att faktiskt lösa problem. Möjligen med undantag för Liberalerna och Centern.

För många har det varit en chock att se hur svag den svenska beredskapen faktiskt är. Men egentligen är det fullt begripligt. Sverige, är inte mer av en enad enhet, än att vissa kommuner helt smitit undan sitt ansvar ifråga om mottagandet av de som kommit. Att tro att vi löser mottagandet och det kommande integrationsarbetet annat än i egenskap av ett enat land med jämt fördelad ansvarsbörda, är onekligen naivt. Men trots det vägrade exempelvis Moderaterna in i det längst säga ja till en lagstiftning som tvingar kommunerna att ta emot asylsökande.

"Det var nog lite spänt i samhället i början, men tids nog när alla flyktingar väl kom hit tog det mänskliga över." "Vi ser ju möjligheter i att vi blir fler som bor här ute".

Orden är Jenny Karlssons. Hon är företagare och driver lanthandel. Vad som hänt i Österfärnebo, kan hända i Sverige.

Bostäder, utbildning, arbeten och välfärd.

Så har vi lagt grunden för ett inkluderande mönstersamhälle.

Och så utvecklar vi det.

Mer läsning

Annons