Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Detta har hänt

/

Annons

Socialdemokraterna och vinsterna i välfärden. På Twitter konstaterade numera avpolleterade partistrategen Stefan Stern efter gårdagens icke-besked från Socialdemokraternas sida rörande vinster i välfärden att Socialdemokraterna nu ännu tydligare kommer att hitta mittfåran. Tecken finns onekligen som tyder på detta. Inte minst beskedet om att Socialdemokraterna vill överlåta åt kommunerna att styra över om huruvida vinst ska hamna i välfärdsentreprenörernas fickor eller inte.

På det hela taget innebär beskedet att Socialdemokraterna avstår från att yttra sig i frågan. Man varken stöttar vinster i välfärden eller tar avstånd från dem. Onekligen ett smidigt sätt att kringå en fråga som det inom socialdemokratin finns delade meningar om. 

I stället för att själva ta ställning på området vill Socialdemokraterna förändra lagstiftningen så att kommunerna tydligare kan styra offentliga upphandlingar på området. En lösning som dock är tveksam juridiskt. 

SJ. SJ vill slopa möjligheten att köpa biljett på tåget. Av omsorg om personalen säger ledningen, trots att personalen vill ha kvar denna möjlighet. Klart är oavsett att SJ och service är två ord som har väldigt lite med varandra att göra.

När vi ändå avhandlat SJ, kan det också konstateras att vårt järnvägsnät kräver långt större investeringar än riksdagen budgeterat för. Den så kallade kapacitetsutredningen föreslår att ytterligare 4,1 miljard årligen läggs på underhåll rapporterade Ekot under gårdagen. Pengar som främst ska gå till just underhåll av vårt järnvägsnät. Det blir 38 miljarder mer än beräknat fram till 2021. Med tanke på hur situationen ser ut och hur underhållet tidigare försummats är det knappast läge att vara dumsnål. Problemen måste lösas. I alla fall om ambitionen är ett fungerande järnvägsnät. Och glada kollektivåkare.

50 miljoner. Så mycket har regeringen spenderat på konsultrapporter författade av företaget McKinsey sedan 2009, enligt Veckans Affärer. Mellan 2007 och 2009 ökade regeringens konsultkonto från 305 miljoner till 558 uppger TT. Ett mycket intressant faktum, inte minst med tanke på att regeringskansliet har runt 5 000 anställda. Vilket innebär att kompetens för denna typ av arbete rimligen bör finnas på bland annat departementen. Men tydligen inte. I stället läggs det svindlande summor på konsultrapporter, som minskar transparensen. 

ESBLCARBA. Låter inte så farligt. Men det är det. ESBLCARBA är en multiresistent bakterie som det i dag inte finns någon egentlig behandling mot. I Sverige har 33 fall hittills inrapporterats, som ett resultat av vård i utlandet. Dödligheten är hög. Vid ett utbrott i Paris dog sju av de tio patienter som smittats. Ett resultat av vår oförsiktiga användning av antibiotika. Som riskerar resultera i allt fler dödsfall och försvåra nödvändiga operationer i framtiden.  

I övrigt; Riksbanken sänkte i veckan reporäntan. Men storbankerna har idel bortförklaringar till varför sänkningarna inte får något större genomslag i konsumentled. Varför finner svensken sig i detta? Ställ krav. Använd din konsumentmakt. 

Mer läsning

Annons