Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Disciplinförmedlingen

/
  • År 2015 uppgår Arbetsförmedlingens anslag till cirka 74 miljarder kronor.

Vad ska vi med Arbetsförmedlingen till? Ska det vara ett kontrollorgan som har till främsta uppgift att övervaka de arbetslösa? En offentlig myndighet som med piska styr efter doktrinen "arbetslinjen"? Eller ska vi använda dessa skattepengar till en fungerande förmedling av arbeten?

Annons

I dag finns mycket att önska av Arbetsförmedlingen. Problemen är såklart inte de anställda på Arbetsförmedlingens fel, det handlar i stället om politiska beslut och en samhällssyn som genomsyrar synen på de arbetslösa.

För många obegripliga regleringar har lett till att de arbetssökande trycks in i olika fållor. Har du varit arbetslös i x dagar trycks du in i en fålla, har du varit arbetslös i y dagar i en annan. Är du invandrad i en tredje fålla och är du ung arbetslös i en fjärde.

De arbetslösa ska hunsas, dresseras. För enligt gällande paradigm betraktas de arbetslösa som lata, obildbara, i behov av disciplin. Många arbetslösa får gå kurser för att lära sig saker som att skriva ett ansökningsbrev eller helt enkelt att komma i tid. Disciplin. Det är nyttigt om vi ifrågasätter denna användning av våra skattekronor. För det är inte småpengar vi talar om. År 2015 uppgår Arbetsförmedlingens anslag till cirka 74 miljarder kronor. Av detta går drygt en tredjedel till a-kassa och aktivitetsstöd. Dryga sju miljarder kronor är tänkta att gå till löner, lokaler och övriga driftskostnader. Resten till arbetsmarknadspolitiska program och insatser, lönebidrag, nystartsjobb och etableringsuppdrag. Det är mycket pengar det handlar om. Våra pengar.

Tänker vi efter så borde väl den offentligt finansierade arbetsförmedlingen ha ett, och endast ett, huvuduppdrag: matcha lediga tjänster med arbetssökanden. Det självklara sidouppdraget bör vara att säkerställa att de arbetssökanden som söker sig till förmedlingen får de kunskaper och färdigheter som arbetsmarknaden efterfrågar för tillfället eller i en nära framtid.

Svårare än så här borde det inte vara. Men, i stället har Arbetsförmedlingen blivit en övervakningsinstans i arbetslinjens tjänst där de odisciplinerade ska dresseras i att passa in i den gällande mallen.

Vi behöver något annat. En arbetsförmedling som fungerar, och som lyckas med huvuduppdraget: förmedla arbeten.

Mer läsning

Annons