Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ditt hundköp kan sprida rabies

Annons

Mops är en av de raser som förs in illegalt i Sverige.

2000 fick Sverige sitt första fall av rabies på 26 år. En 19-årig flicka hade smittats i Thailand då hon tog hand om en hundvalp som enligt familjen bet henne i handen. Tre månader efter att 19-åringen varit i kontakt med den rabiessmittade hundvalpen, inkom hon till sjukvården i Sverige och dog bara 18 dagar efter det att hon uppvisat de första symptomen.

Rabies leder till döden när symptomen väl visar sig. Något botemedel finns inte mot rabies, däremot kan medicinering med framgång sättas in innan symptomen uppträder. Inkubationstiden är vanligen tre till sex veckor, men kan vara upp till ett år lång och är beroende av var på kroppen du blivit biten, samt hur stor mängd virus som överförts. Blir du biten på benet av en rabiessmittad hund, tar det oftast längre tid för viruset att nå hjärnan än om du blir biten i ansiktet.

I Sverige räknas rabies som en allmänfarlig sjukdom och är anmälningspliktig. Den som misstänker att man blivit biten eller slickad av ett rabiessmittat djur skall uppsöka läkare direkt. När symptomen väl satt in, finns inget att göra för sjukvården mer än att göra det så bekvämt som möjligt för den döende patienten. Vanligen avlider patienten inom 14 dygn efter insjuknandet.

Rabies förekommer i vårt närområde främst i Östeuropa och även i områden där många svenska turistar, som Sydostasien. Det djur som står för snart sagt all spridning av rabies till människor, är hundar och därför är också smittan vanligast bland människor i regioner och länder med en stor population herrelösa hundar. Men alla varmblodiga djur kan smittas av rabies.

Sverige har varit fritt från rabies sedan 1886. Sedan 80-talet har man i Europa enligt Jordbruksverket arbetat med att bekämpa rabies genom att vaccinera rävar genom att lägga ut vaccinbete. Det arbetet har varit framgångsrikt och lett till att de som framför allt smittas av rabies i Europa numera är nötkreatur. Antalet fall av smittade hundar och katter uppgår till bara ett 20-tal. Globalt arbetar man dock framför allt med förebyggande vaccination av hundar för att hindra spridningen av smittan till människor.

Nu riskerar vi dock att åter få rabies inom våra gränser på grund av ren snålhet och okunskap. På grund av människor som tar med sig djur hem från utlandsresor. På grund av människor som köper insmugglade hundar därför att väntetiden på rasen man vill ha är lång eller priset lägre än hos en svensk uppfödare. Det är en extremt olycklig utveckling, eftersom vi under så lång tid varit ett land fritt från rabies.

Årligen dör mellan 30 000 till 70 000 människor av rabies i världen. Av de som dör är 40 procent barn. Men årligen genomgår också hela 15 miljoner människor behandling efter kontakt med ett misstänkt rabiessmittat djur enligt WHO, något som enligt organisationen varje år förebygger hundratusentals dödsfall.

Att köpa hundar från utlandet som smugglats in i Sverige eller ta med sig ett djur från utlandet är en dumhet som inte bara är farlig för den egna hälsan. Den riskerar dessutom leda till helt onödiga samhällskostander för att bekämpa en sjukdom vi i Sverige inte haft i vårt land sedan slutet av 1800-talet.

Det är ett extremt högt pris att betala som nation bara för att någon av oss ville ha en mops eller chihuahua.

Mer läsning

Annons