Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DÖ en fråga för Gävle

/
  • De rödgrönas budgetförslag vann när Gävles kommunfullmäktige på måndagen röstade om budget för 2016 och utblick fram till 2019.

På vissa sätt är Gävle kommunfullmäktige en miniatyrversion av Sveriges riksdag. På andra sätt totalt olika.

Annons

I Gävle styr Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Oppositionen består av de fyra borgerliga partierna. Vågmästare är Sverigedemokraterna. Så långt många likheter med Sveriges riksdag.

Men bara Gävle har moderaternas Lars Beckman, Niclas Bornegrim och Kristdemokraternas Lili André. Bara Gävle har Socialdemokraternas Jörgen Edsvik och Vänsterpartiets Gin Hajo.

En fullmäktigedebatt kan vara långtråkig och händelselös. Eller så kan den vara riktigt roande. Måndagens debatt i fullmäktige om budgeten för 2016 och utblick fram till 2019 var såväl långtråkig som roande.

Långtråkig när många talare ville säga exakt samma som föregående talare. Roligare när replikerna var spetsiga och lite smått elaka.

När Sveriges riksdag har en kolbit som rekvisita har Gävles kommunfullmäktige en hatt och ledmotivet till skräckfilmen Hajen. Hatten hade Kristdemokraternas Lili André tagit med sig för att tydliggöra Alliansens budgetsförslag (lite svårt att förklara, men det går att läsa mer om det här.) Ledmotivet till Hajen var Moderaternas Niclas Bornegrims bidrag till underhållning i talarstolen. Syftet något oklart, men hade något att göra med att han varnade för de rödgrönas budgetförslag.

I själva budgetomröstningen lade Sverigedemokraterna ned sina röster i den andra röstomgången, precis som partikollegorna gjorde när Sveriges riksdag i förra veckan röstade om vårändringsbudgeten.

Det här innebär att den rödgröna budgeten råder för det närmaste året. Här bör dock inflikas att det inte hade varit någon total katastrof om den borgerliga Alliansens budget hade gått igenom. Det är två budgetar som ligger ganska nära varandra. Och just detta faktum är en viktig skillnad mellan Gävles kommunfullmäktige och Sveriges riksdag. Trots ofta höga röster från Moderaternas Beckman och Folkpartiets Fredriksson är Gävle-Alliansen pragmatisk. Det handlar om vissa ändringar i centrumplanen, och såklart om att välfärden i stor utsträckning ska utföras av företagare. Men det handlar inte om totala omdisponeringar, som på riksplanet under Alliansstyret med tillhörande raserande av sjukförsäkring och a-kassa.

Något som däremot hade inneburit en total omkullkastning av kommunens styrning och framtid är om den sverigedemokratiska budgeten hade röstats igenom. Deras budgetförslag finansieras helt på de pengar de tänker att en uppsägning av avtalet med Migrationsverket (egentligen Länsstyrelsen) om flyktingmottagning och en nedläggning av Symfoniorkestern skulle inbringa. Ganska naiva uppfattningar, som inte tar hänsyn till de plusposter som flyktingmottagning och symfoniorkester innebär.

Nu stod i stället två relativt lika budgetar mot varandra. Och den största partikonstellationens förslag vann.

Men det faktum att Sverigedemokraterna är vågmästare bör oroa de övriga Gävlepolitikerna. Ibland röstar Sverigedemokraterna med Alliansen, ibland med de rödgröna. Något som riskerar att leda till en mycket instabil mandatperiod. Kanske skulle en DÖ-variant i Gävle leda till en större stabilitet. Det är åtminstone något för sju partier i Gävles kommunfullmäktige att fundera över.

För inget parti vill sitta med Svarte Petter kvar på hand.

Mer läsning

Annons