Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döden vid våra gränser

Annons

Samtidigt som 50 människor på flykt till Europa hittades kvävda i ett lastbilsutrymme i Österrike, höll EU möte om den globala flyktingkatastrof vi just nu ser.

I Ungern har man börjat resa ett stängsel mot Serien för att stoppa människor från att ta sig in i Europa via den rutt som går över Balkan. Inom unionen är solidariteten i fråga om ansvarsfördelningen för flyktingmottagandet liten. Tyskland och Sverige bär just nu det största ansvaret, samtidigt som länder som bland annat Danmark, försämrar villkoren för de som kommer för att förhindra att fler kommer och länder som Ungern bygger stängsel. Det föreslagna kvotsystemet där ansvaret för flyktingmottagandet fördelas mellan unionens länder har inte fått gehör.

Situationen är akut. Människor flyr för sina liv från bland annat kriget i Syrien, från Somalien och Afghanistan. Svaret på den humanitära katastrof vi just nu ser, är inte att bygga stängsel. Stängsel, kommer inte stoppa människor som flyr. Till DN säger Ruben Andersson, antropolog och forskare vid London School of Economics följande mycket logiska:

En person som flytt från kriget i Syrien, som tagit sig till Turkiet och som färdats i en ranglig flyktingbåt till Grekland och gjort en riskfull resa vidare upp genom Europa, en sådan person kommer inte att stoppas av ett stängsel.

Vad erfarenheten visar, är också just detta. Det enda som händer, är att de som flyr väljer andra vägar och att fler av de som flyr drivs i armarna på flyktingsmugglare. Vi vet allt detta, men ändå agerar EU som om kunskapen inte existerar.

Inte sedan andra världskriget har lika många människor varit på flykt, men solidariteten med alla de som flyr, är plågsamt frånvarande. Vid unionens gränser, byggs stängsel och murar. Inom unionen växer partier som Sverigedemokraterna sig allt starkare.

Vi behöver mer solidaritet, inte mindre. Och vi behöver ett solidariskt och humanitärt acceptabelt mottagande, inom EU och Sverige.

För vare sig stängsel, rasism eller en åtstramad migrationspolitik kommer hindra människor från att fly. Människor kommer fly, och vi måste kunna hantera det.

Vilket betyder att såväl Sveriges riksdagspartier, som unionen måste agera.

Framtiden kommer döma oss mycket hårt om inte situationen förändras.

Mer läsning

Annons