Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt vin nu billigt

Jag väljer bland några spännande ämnen; solcellsbidrag snabbt populärt, Daniel med på Victorias firande, euron under elva kronor, hur katten får sin vilja igenom, videoonanist härjar i Lund, alla värda en knivskarp politisk analys. Vår dagliga gärning går ut på att förklara och analysera komplicerade skeenden, och ta ställning. Ofta mot.

Annons

Men jag fastnade för ”Kronan vänder sprithandeln”, ett ämne jag i alla delar kan en del om.

Sprit hör också nyhetstorkan till, ett tacksamt ämne för varje årstid, men helst i juli när Sverige tar några veckors paus. Så är det nu, på vårt lilla kontor.

Torka. Men vi räddas av månadens spritnyhet, i kombination med recession och kris, mänskligt tillkortakommande och semesterns inställda resande; kronan som stiger och sjunker, spriten som sjunker in där vettet går ur och gränshandeln nere i Puttgarden. Dagens verklighet fångad i några rader.

Där i den väldiga spritpråmen, som jag kört förbi otaliga gånger, är det också kris, för få svenska brännvinsturister. Det lönar sig inte länge, eller är inte mödan värt att dra dit och bunkra upp. För många minus i protokollet; dyrare, pinsammare, dummare.

Den som står över det mesta av brännvinsromantiken, råsupandet och skrytet med lika billiga som okända sorters brännvin, går nu som alltid till bolaget.

Oöverträffat sortiment, överkomliga priser och kunnig och vänlig personal. En stund för utvecklande och stimulerande samvaro kring ett nytt vin, helst under 100 kronor.

I dag kan man få ett hundrakronorsvin för 90 spänn. Den som har råd synar ett vin för 120, det kostar bara hundra med dagens kronkurs. I morgon kan det vara ännu billigare.

Men som alltid; två glas räcker till det mesta. Och kom ihåg: Full är dum.

Mer läsning

Annons