Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekonomer är inte lösningen

/

Annons

”Jag är ingen politiker”, säger Greklands nya premiärminister Lucas Papademos, i en av sina första kommentarer efter tillträdet. Det säger rätt mycket om Grekland att det anses vara förtroendeingivande att en icke-politiker innehar ett politiskt uppdrag. Samtidigt säger Göran Persson i en TV4-intervju att Grekland fuskade sig in i valutaunionen. ”Det var inte meningen att Grekland skulle gå med, inte Portugal eller Italien heller”.

Nu skräds inte orden om i vilket läge Grekland befinner sig.

Och med tanke på att Italien och Portugal är ungefär på samma ställe och att det var Frankrike och Tysklands eget tummande på stabilitetspaktens regler som gjorde det möjligt för andra att helt strunta i reglerna, säger det rätt mycket om hur många som faktiskt har en etikläxa att göra inom eurosamarbetet.

Men frågan är om det verkligen bara är politikerna som ska bära hundhuvudet, och framförallt om det bara är Giorgos Papandreou som ska göra det.

Karl’n hann ju bara sitta i två år som premiärminister och det mesta av Greklands elände skapades ju långt innan dess. Många centralt placerade ekonomer och statistiker i Grekland var ju de som fabricerade fejkade siffror till EU för att visa att de platsade i euro-samarbetet. Och nya premiärministern Lucas Papademos, är ju själv ekonom. Han var chef för den grekiska centralbanken mellan 1994 och 2002 och hade ansvar för att – hör och häpna – övervaka Greklands inträde i eurozonen. Och han var biträdande ECB-chef 2002–2010...

Låt mig gissa att han också har haft rätt många fingrar i den här soppan...

Av någon beskrivs han som ”en grå och okarismatisk person”. Det låter ju så där... Å andra sidan kan man ju vara hur grå som helst om man bara har rimlig moral och får saker och ting gjorda.

Det är ett lite för billigt trick att bara skylla Greklands problem på politikers tillkortakommanden och tro att ekonomer är lösningen. Grekland lider av en moralisk kollaps i medborgarens förhållande till staten och toppskiktet i samhället har med sitt eget agerande sanktionerat det. Det behövs ett omfattande socialt kontrakt i Grekland där människors förtroende för myndigheter, skattesystemet, politiker och välfärdssamhället byggs upp så att vanligt folk känner att deras skattepengar går till rätt saker.

För att uppnå ett sådant socialt kontrakt behövs inte ekonomer i första hand. För det behövs modiga, icke-korrupta politiker som förstår att vad Grekland behöver mer än lån och garantier är till exempel ett lån av ett par tusen dugliga män och kvinnor från Skatteverket och Riksrevisionen. Där skulle vi verkligen kunna hjälpa till!

Ursula Berge

Mer läsning

Annons