Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevrådsordföranden

/
  • jobbkongress 2009. Trots en ekonomisk kris som visat att marknadsliberalism inte är den nödvändiga förnyelsen sneglar Socialdemokraterna allt mer åt just det hållet. Det är vad partikongressen 2009, jobbkongressen, berättar, skriver Jenny Wennberg i sin ledare i dag.

Det hölls rådslag. I nästan tre år. Det skulle bli en ny politik för framtiden. Men Socialdemokraterna 2.0 skulle visa sig bli misstänkt likt Socialdemokraterna 1.0.

Annons

Den uppdatering som utlovades blev knappast revolutionerande. Snarare blev resultatet en politik som luktar mer av präktig elevrådsordförande med fläskkotlettsfrisyr än röd rebell.

Det är synd. Men förvånar inte.

Socialdemokratin har under decennierna som statsbärande parti blivit mer av förvaltare än förnyare. Att vara statsbärare har blivit till en cementerad del av partiets identitet, en del av självbilden som man uppenbarligen varken kan eller vill göra sig fri ifrån. Barrikaderna har för länge sedan övergivits till förmån för en långt bekvämare tillvaro i pansarglasförsedda rum. Trots en ekonomisk kris som visat att marknadsliberalism inte är den nödvändiga förnyelsen sneglar Socialdemokraterna allt mer åt just det hållet. Det är vad partikongressen 2009, jobbkongressen, berättar.

I partikongressen 2005 fanns energi. 2009 är det samkväm. Vissa stridslinjer kvarstår. Kampen mellan de som inte tror på vinst inom välfärden och de som tillber den. De som tror på en politik för alla, som ser Sverige som en enhet och de som tror att storstäderna är något väsenskilt med särskilda behov. Det finns fortfarande en vänster och en högerfalang inom Socialdemokraterna. Men det är bara ett år kvar till valet nu. Ett val som på så många sätt blir avgörande för partiet. Det dämpar motsättningarna i ett oppositionsparti med ambitioner att återta regeringsmakten.

Den där energin som fanns i Malmö under den senaste kongressen var i delar negativ energi. Att jobbkongressen 2009 blir till ett tämligen gemytligt politiskt samkväm är resultatet av grundliga förberedelser och en mer lyhörd partistyrelse. Den debatt som tidigare skötts på kongresser har i stället varit del av de inkluderande förberedelserna. Den här gången är det ett långt mer välmående parti som håller kongress.

Den riktiga glöden får nog anses ha falnat inom Socialdemokratin. I alla fall för nu. Lyckligtvis kompenseras det med hjälp av de samarbetspartners man nu håller sig med i form av miljöpartiet och vänstern.

Två partier som har den progressivt gröna politik och det röda samvete Socialdemokraterna saknar.

Mer läsning

Annons