Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bra dag för kärnkraften

Annons

Så har Sverige en ny blocköverskridande energiuppgörelse. Den senaste mellan Vänstern, Socialdemokraterna och Centern bröts då Centern istället valde att ingå i alliansregeringen och därmed också ingå i den borgerliga energiuppgörelse som centrerades kring fortsatt kärnkraftsberoende.

Nu har dock alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Centern, Miljöpartiet och Socialdemokraterna formulerat en ny blocköverskridande överenskommelse. Det är det positiva med fredagens besked. Energipolitik är ett område av så avgörande vikt för Sverige att det krävs överenskommelser som gör energipolitiken oavhängig färgen på regering. Långsiktigheten som kommer med blocköverskridande överenskommelser är direkt avgörande för svensk industri.

Överenskommelsens innehåll är dock i delar beklämmande för den som anser att Sverige skall överge kärnkraftsberoendet till förmån för en hållbar energiomställning centrerad kring förnyelsebar energi.

Vad sägs exempelvis om formuleringar som denna:

"Målet år 2040 är 100% förnybar elproduktion. Detta är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft och innebär inte heller en stängning av kärnkraft med politiska beslut."

Sverige har per definition inte år 2040 100 procent förnybar elproduktion om man fortfarande då är beroende av kärnkraft för energiförsörjningen.

Att det är Moderaterna som hållit i taktpinnen är uppenbart i avsnittet i överenskommelsen som avhandlar kärnkraften:

"Principerna från regeringens proposition 2008/09:163 En sammanhållenklimat- och energipolitik kvarstår. "

Fortsatt kärnkraftsberoende är stommen i överenskommelsen. Nya raktorer kan byggas. Något annat hade heller inte varit att vänta eftersom Moderaterna ingår i uppgörelsen och uppenbarligen haft avgörande inflytande över dess utformning. En tröst är dock att kärnkraften inte anses vara lönsam.

Socialdemokraterna är uppenbarligen inte alls den progressiva rörelse man vill framstå som, i alla fall inte ifråga om energipolitiken. Vilket i och för sig Stefan Löfvens kärnkraftsvänliga uttalanden i början av sitt ordförandeskap tydligt visade.

Mer läsning

Annons