Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En budget för Anna-Lisa

/
  • Anna-Lisa Rosell från Åshammar deltar i sysselsättningsgarantin Fas 3 i Sandviken. Nu räknar hon med att få en ersättningshöjning med 600 kronor i månaden.

Det är budgetkommentatorernas högtid. Regeringens budgetproposition för 2016 har presenterats. Siffror hit och siffror dit. Fel, fel, fel, ropar oppositionen. Rätt, rätt, rätt, svarar regeringen.

Annons

Men statsbudgeten handlar om så mycket mer än om ynka spelteori. Det handlar om vilket samhälle vi vill ha, om framtidstro. Om människovärde. Det handlar om Anna-Lisa Rosell från Åshammar. Bland andra.

Anna-Lisa Rosell intervjuas av Arbetarbladet med anledning av att ersättningen i Fas 3, sysselsättningsfasen, nu höjs. 600 kronor räknar Anna-Lisa Rosell med att varje månad få mer i plånboken. 600 kronor. Det är mycket pengar. Samtidigt måste Anna-Lisa Rosell köra bil för att ta sig till sin Fas 3-plats i Sandviken. Något som äter upp en del av ersättningshöjningen då även bensinskatten höjs. Mellan 50-70 kronor beräknas den ökade kostnaden bli varje månad för den som kör 1500 mil per år.

Statsbudgeten handlar om att ställa om ett samhälle. I den nuvarande regeringens fall bort från idén att arbetslösa egentligen är lata och enkelt kan få ett arbete, bara piskan är tillräckligt hård, mot ett samhälle som rustar de arbetslösa för de ständigt nya kompetenskrav som arbetsgivarna ställer. Men även bort från gårdagens fossilberoende till morgondagens förnyelsebara energikonsumtion.

Det finns vissa förslag i budgeten som berör vårt område särskilt mycket. Högskoleplatser och bostäder är två exempel.

Regeringen vill permanenta en ökning av högskoleplatserna, något som är helt nödvändigt för en region som Gävleborg. Avstånd till studieorten spelar stor roll för den som måste byta riktning mitt i livet. Har du småbarn eller hus i Sandviken är det svårt att flytta till Lund för att plugga. Avståndet till de stora universitetsstäderna är stort även mentalt om du inte kommer från en akademikerfamilj. Därför är de regionala högskolorna otroligt viktiga, helt nödvändiga, för regionens framtid. Här finns en tydlig skillnad i synsättet mellan den förra regeringen och den nuvarande.

Även för den som har hunnit fylla 60 år och befinner sig i en arbetsmarknadsåtgärd, som Anna-Lisa Rosell, har ett kunskapssatsande Gävleborg betydelse. Fler högt utbildade innebär möjlighet till fler arbetsplatser i regionen som i sin tur bidrar med högre skatteintäkter. Det blir bättre för alla. Det ger lokalpolitikerna en större möjlighet till svängrum. En möjlighet till satsningar, inte bara besparingar.

Den största satsningen i regeringens höstbudget görs på bostäder, 5,5 miljarder kronor. När infrastrukturminister Anna Johansson på måndagen besökte Gävle för att presentera budgetpropositionen lyfte hon bland annat upp denna budgetpost. Gävle är en växande stad. Det råder brist på bostäder. Det som byggts har främst varit bostäder som passar tjocka plånböcker. Den satsning på nybyggande som regeringen nu föreslår är riktat mot ungdomar, studenter och andra grupper som har svårt att ta sig in på bostadsmarknaden. Det handlar om små, klimatsmarta hyresrätter med skäliga hyror. Precis vad en stad som Gävle behöver.

En budgetproposition kan vara tråkig, sifferrabblande, tabellspäckad. Men den kan också vara kött och blod. Innebära en samhällsförändring. För dig, för mig, för Anna-Lisa Rosell.

Mer läsning

Annons