Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En coach för terapi

”Regeringen har övertro på jobbsökaraktiviteter i lågkonjunkturen” skrev Finanspolitiska rådet i sin rapport i går. Mycket väsen för ingenting, kan man också säga.

Annons

 

För 3 miljarder skapade alliansen några hundra nya jobb som ”coacher” till de hundratusentals som gått ut i arbetslöshet. Terapi för arbetslösa ungefär, och lycka till; nu hänger det på dig själv om du skall få ett nytt jobb nån gång.

Kom ihåg att vadsomhelst duger, eller är bättre än den a-kassa som på sin höjd bjuder lindring mot ångest för hyra och mat. Hittar du inget jobb väntar socialen, tänk på det.

Så kan alliansens sociala politik sammanfattas, ideologiskt nedmonterad till nivåer där livsuppehållande insatser skrivs som ansvarstagande. Där ryms inget av solidaritet med utslagna; hellre 3 miljarder till coacher än höjd a-kassa.

Lars Calmfors rekommenderade högre ersättning, det ger ökad konsumtion, bra för landet, skriver rådet. Mern Borg vänder sig bort.

I Sandviken står coacherna beredda, fyllda av entusiasm och sprudlande optimism. Delar av upprymdheten kan nog ändå upplevas som programerad.

Men ”det finns alltid ett jobb att få”, försäkrar chefen Johnny Sandgren. Den sortens äppelkäcka hurtfriskhet kan väl muntra upp för stunden, men i Sandviken finns nog inte så mycket att erbjuda.

Då, säger Borg, Reinfeldt och Littorin, står hela arbetsmarknaden till ditt förfogande. Kanske finns det något passande i Ystad? För vi bjuda på en enkel biljett?

Mer läsning

Annons