Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En diktatur mitt i vår demokrati

/
  • Sverigedemokraterna ha övervakat partirepresentanternas e-post.

Annons

Sverigedemokraterna är ett parti som övervakar sina egna partirepresentanter, det avslöjade Aftonbladet i veckan. E-posten för anställda inom partiet, folkvalda och politiskt aktiva har övervakats av personalchefen Martin Kirchberg och IT-ansvarige Edward Plainview för att bland annat hitta information om eventuella kontakter med den antirasistiska tidskriften Expo. Lägg till detta partirepresentanter som vill möta flyktingar med kulspruta på Öresundsbron, åsiktsregistrera journalister som arbetar inom public service, trots att valhemligheten är grundlagsskyddad, och ledande Sverigedemokrater som Richard Jomshof som sörjer att Sverige inte är Ungern.

Vad som skulle vara att vänta om Sverigedemokraterna fick makten, ger partiets förhållningssätt till journalister, de egna partimedlemmarna och representanterna och sitt eget, numera före detta, ungdomsförbund en fingervisning om. Trots det finns i Sverige en påfallande naivitet i förhållningssättet till Sverigedemokraterna. I svensk press har Sverigedemokraternas annonser publicerats med hänvisning till yttrandefriheten, (Jan Helin erbjuder i det här inlägget en av de bättre analyserna rörande detta med annonser och yttrandefriheten inom svensk press) trots att annonser inte är grundlagsskyddat innehåll, näringslivet har ivrigt uppvaktat Sverigedemokraterna för att upprätthålla vinsterna i välfärden och Svenskt Näringsliv anser att man måste förhålla sig till Sverigedemokraterna som till övriga partier.

Sverigedemokraterna har inte varit och kommer aldrig bli ett parti precis som andra. Sverigedemokraterna har sina rötter i den nynazistiska rörelsen och är i dag ett rasistiskt parti. Hur stort väljarstöd partiet har, förändrar inte något av detta. Men i dag kan vi se en glidning, där väljarstödet i sig tycks utgöra ett argument för att frottera sig med den folkvalda rasismen. Väljarstöd, upphäver dock inte vår skyldighet att självständigt granska och värdera ett partis politik och dess konsekvenser för samhället och demokratin.

Den som värnar pressfriheten, som sätter ett värde på grundlagsskyddade rättigheter som åsikts- och yttrandefrihet och de mänskliga rättigheter, röstar inte på Sverigedemokraterna, tar inte emot partiets pengar och frotterar sig inte med partiet och dess representanter.

Sverigedemokraterna är en diktatur i demokratin Sverige. Att ett sådant parti skulle ha som något annat mål än att på demokratisk väg avskaffa demokratin framstår som uteslutet.

Mer läsning

Annons