Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dom för orättvisor

Annons

Arbetsdomstolen sluter upp bakom Svenskt Näringsliv och förklarar solidariskt fackligt arbete, som sträcker sig över gränserna, klandervärt. Bötesbelopp på några miljoner skrivs ut, för att skrämma inför framtida aktioner.

Att kräva lika och rättvisa villkor för, till exempel, lettiska byggnadsarbetare som reser fastigheter i Sverige, är ett brott mot EG-rätten.

För några år sedan, december 2004, godkände AD den sortens manifestationer. Nu väljer fyra av domstolens sju ledamöter att skriva ut andra regler. Nästa års bärplockare, hitförda av samvetslösa grossister, kan inte räkna med stöd i sin kamp för anständiga lönevillkor. Inför hot om svindlande böter kan vem som helst tveka inför valet att välja solidaritet med de svagaste eller att låta utsugningen slå sönder gemenskaper.

Polska svetsare, eller rumänska, på uppdrag här i landet får då nöja sig med några tior i timmen. De rör ju sig i den fria rörlighetens Europa där arbetsgivarna sätter löner och facket bör agera varsamt för att inte störa marknaden. Blockad, men med måtta, ungefär.

EU sätter alltid den absoluta rörlighetens mest groteska konsekvenser först.

Den här sortens nyordning applåderas av högerideologerna i Svenskt Näringsliv och dess välbetalda korpraler i Timbro. Den finansiella och politiska högern finansierade hela kampanjen och sände frågan rakt in i juridiken; förhandlingar mellan parterna degraderas så till andra sorteringens uppgörelser. AD anslöt till den ordningen.

Ingen tycks ägna en tanke åt följderna av den inskränkta rätten att kräva kollektivavtal också av utländska företag; en ny löneordning på arbetsmarknaden slår ut svenska företag. Kanske ser de i stället en helt ny marknad, befriad från kollektivavtal och facklig kamp.

Mer läsning

Annons