Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En hyllningtill dagis

Annons

I love dagis. (Ja, jag vet, förskola). Min kärlek bottnar i jämställdheten. Utbyggnaden av barnomsorgen har gjort mer för jämställdheten i Sverige än något annat av samhällsbyggets verktyg. Möjligheten för föräldrar att kunna lämna sina barn i trygghet hos utbildad personal och kompisar under tiden de arbetar har gjort att även vi kvinnor tagit oss ut på arbetsmarknaden. Vi kan försörja oss själva. Det är stort.

Själv minns jag med värme de kvällar jag var det sista barnet kvar. Det var lugnt och skönt, någon i personalen spelade spel, pysslade eller läste böcker med mig. Jag tror faktiskt inte att mina långa dagar skadade mig. Men, ändå. När jag senare själv fick barn tävlade jag med övriga föräldrar om att hämta barnen så tidigt som möjligt, senast klockan fyra på eftermiddagen. Nästan inget barn var kvar så länge som efter klockan fem. Detta trots att inte många heltidsarbeten ger möjlighet att hämta barnen så tidigt. Det är ingen hemlighet att det är mammorna som går ner i arbetstid när barnen kommer.

På måndagen presenterade fackförbundet Kommunal en undersökning av lämning och hämtning på dagis, och föräldrarnas attityder. Hälften av de tillfrågade föräldrarna uppgav att de känner press att hämta sina barn tidigt. Den främsta förklaringen de angav var att de andra barnen hämtades tidigt. Grupptryck alltså. För att vara en god förälder ska barnen hämtas tidigt, gärna före tre, allra senast klockan fyra. Men är det verkligen så? Kan man inte vara en god förälder och samtidigt arbeta heltid? Jag tror och hoppas det.

För jämställdhetens skull.

Mer läsning

Annons