Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ifrågasatt tioåring

Annons

På måndagen gick de fem rikstäckande pensionärsorganisationerna ut i ett gemensamt upprop. De vill skrota hela premiepensionssystemet.

”Systemet har få vinnare och det kostar mer än det smakar. De enda som möjligen tycker att det är roligt är ett antal fondförvaltare”, säger Karl Erik Olsson, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund SPF.

Jo, Olsson har en poäng. En person som skrattar hela vägen till banken heter Peter Elam Håkansson. Han är vd och grundare av fondbolaget East Capital, som har tio fonder i premiepensionssystemet.

Under rubriken ”Så blir du rik och framgångsrik” presenterades Elam Håkansson för en tid sedan i Dagens industri. Vi får veta att East Capitals grundare är god för hundratalet miljoner kronor och att hans recept till framgång är flit och vilja.

Vi får hoppas att de hundratusentals småsparare som valt Elam Håkanssons fonder känner flitens lampa brinna, och att de verkligen vill att fonderna ska öka i värde. (East Capitals fonder har inte gått fantastiskt bra under de senaste fem åren.)

Totalt finns det i dag 797 fonder i svenska premiepensionssystemet. Att det är en heltidssysselsättning att hålla reda på alla dessa fonder är en underdrift. Enligt pensionärsorganisationerna är färre än två procent av spararna i systemet aktiva. (Det vill säga, de har valt fonder mer än en gång.) De allra flesta är förlorare.

Håkan Juholts utspel i sitt linjetal om en översyn av pensionssystemet är därför en mycket bra idé. För en trygg ålderdom krävs en ny, blocköverskridande överenskommelse.

Mer läsning

Annons