Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En krossad dröm

/
  • Under onsdagen demonstrerade över 60 000 människor på olika ställen i USA under parollen

Den amerikanska drömmen. Den är ofta inte mer än just en dröm.

Annons

Idén att du kan bli vad du vill, bara du jobbar riktigt hårt är en fin och förtjänstfull tanke. Tillika är det ett smart tankegods för överklassen att plantera hos arbetarklassen. För det är en idé som säger att den som har det gott ställt har gjort sig förtjänt av sin rikedom, samtidigt som den som är fattig får skylla sig själv, eftersom hen inte har jobbat tillräckligt hårt.

Den numer så etablerade idén om den amerikanska drömmen har lett till att organisationsgraden i USA är mycket låg. I stället för att se facket som en organisering av de anställda med syfte att förbättra de anställdas villkor utmålas fackföreningarna som maffia, som ett utomstående hot som vill gynna sig självt på arbetarnas bekostnad. Något som i sin tur har lett till ett samhälle med väldigt vida klyftor.

Minimilönen i USA är i dag 68 kronor i timmen före skatt. Det är många miljoner amerikaner som arbetar för den summan. Det handlar om människor som arbetar hårt, på snabbmatställen, i butiker, som städare och med att ta hand om andra människor. Trots att de precis som den amerikanska drömmen förtäljer jobbar riktigt hårt räcker inte lönen. De måste ha två, tre jobb för att få in tillräckligt med pengar för att betala hyra och sätta mat på bordet. Det finns över 40 miljoner människor som klassas som fattiga i USA i dag. Detta samtidigt som den rikaste procenten blir allt rikare. Fast, kanske den hoppfulle då tänker; kanske den enda procenten jobbar ännu hårdare? Tillåt oss tvivla på det.

Den amerikanska minimilönen har legat still under många år. I januari i år höjdes den visserligen i flera delstater, dock i flera fall enbart med några cent. Något som såklart inte räcker på långa vägar. Ändå har det börjat röra på sig.

Och det som händer är något mycket spännande.

För i skrivande stund pågår en jättelik kampanj över hela USA för att höja landets minimilöner. Under onsdagen demonstrerade över 60 000 människor under parollen "Fight for 15". Det vill säga, demonstranterna kräver att minimilönen dubbleras till 15 dollar (ungefär 140 kronor) i timmen. Det här är en kampanj som startade 2012 bland snabbmatsanställda men som nu lockar allt fler. Onsdagens demonstranter bestod även av hembiträden, Walmartanställda, barnskötare, flygplatsarbetare och andra låglönearbetare. Men det är inte bara de låglöneanställda som kräver att minimilönen höjs.

Allt fler akademiker, inklusive ekonomer, oroar sig nämligen över den amerikanska minimilönens nivå. Detta bland annat då den innebär att miljontals amerikaner har små möjligheter att konsumera, vilket i sin tur leder till minskad ekonomiskt tillväxt. Och det här kanske låter cyniskt, men det är en fullt möjlig väg framåt. Kan vi inte påverka beslutsfattarna med rättvise- och solidaritetsargument, så får vi slå till med profit- och tillväxtargumenten.

"This nation was built on economic injustice" (det här landet byggdes av ekonomisk orättvisa) står det på ett plakat på bilder från en av demonstrationerna i onsdags. Tydligare än så kan inte innebörden i den amerikanska drömmen stavas. Det är hög tid för en ny dröm.

Mer läsning

Annons