Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En lista i juni

Nils Lundgren var socialdemokrat. Men en besviken sådan. Han startade Junilistan för att ge EU-kritiska väljare från höger till vänster en lista att rösta på, bestående av kandidater som borde ha funnits med på de etablerade partiernas valsedlar.

Annons

Junilistan var initiativet som avfärdades som en politisk parentes av riksdagsjättarna vid det förra parlamentsvalet. Ibland är makten både döv och blind och det var den onekligen ifråga om vidden av den EU-kritik som fanns bland de svenska väljarna.

Junilistan må ha varit en rookie i partietablissemanget. Men det bekymrade inte de EU-kritiska väljarna, som röstade in Junilistan i parlamentet. Då fanns varken förståelse eller respekt för den EU-kritik som fanns bland inte minst de Socialdemokratiska väljarna. Något Junilistans valframgångar bidrog till att förändra, vilket får ses som en insats för demokratin.

Fem år senare är Nils Lundgren på väg ut ur både parlamentet och politiken. Något som förmodligen inte ses som någon större personlig förlust för Lundgren, som trots allt motvilligt blev politiker i bristen på andra alternativ att rösta på.

Själv beskriver han Junilistan som principfast snarare än pragmatiskt. Och även om Junilistan är ett EU-kritiskt alternativ handlar det inte om ett parti som vill att Sverige skall gå ur EU. En missuppfattning rörande Junilistan som Lundgren ser som utbredd.

Sverige skall vara med, men vi skall inte avskaffa Sverige som självständig nation, säger Lundgren.

Makten som överlåts till EU skall begränsas till ett fåtal områden som den inre marknaden, miljö och mänskliga rättigheter, områden där ett samarbete krävs. Men den verkliga makten, den skall ligga i de nationella parlamentet anser Lundgren.

Under de fem år som gått sedan det senaste parlamentsvalet har den politiska kartan ritats om i Sverige. Socialdemokraterna har tagit av hörselkåporna och skygglapparna och placerat EU-kritikern Marita Ulvskog som förstanamn på valsedeln till parlamentet för att matcha Junilistans Sören Wibe, som tills för helt nyligen även han var Socialdemokratisk EU-kritiker.

Mer läsning

Annons