Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ljusare framtid som Svealands län

Annons

Gävleborg kommer om allt går vägen inte längre vara Gävleborg i framtiden. I stället bildar vi tillsammans med Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland Svealands län.

Det var beskedet som lämnades under torsdagen av indelningskommitténs delbetänkande, ett besked som för Gävleborgs del inte innebär några skillnader mot det förslag som presenterades i maj i år.

Regionindelningen innebär centralisering. I en förhållandevis geografiskt kompakt region som den Gävleborg planeras ingå i, är detta ett marginellt problem. Det geografiska avståndet mellan periferi och centrum är hanterbart och fördelarna med att ingå i en sjukvårdsstark region är mycket stora, precis som det faktum att Gävleborg nu blir ett med ett län som härbärgerar ett av landets äldsta universitet. Förhoppningsvis kommer detta även krympa det mentala avståndet till Uppsala och bidra till att skapa en annan utbildningsprofil i länet än den befintliga, där Gävleborg i dag har landets lägsta utbildningsnivå. Med allt vad det innebär ifråga om konkurrensnackdelar och svårigheter för företagen i regionen ifråga om rekrytering.

Att Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland blir till en enda geografiskt enorm administrativ enhet, är däremot långt ifrån oproblematiskt. Den koloss som bildas riskerar leda till att de perifera delarna av regionen missgynnas och att förbättringen av bland annat vården uteblir. Det hela utgör en indelning som kommer ställa stora krav på ledarskap. Att det inte kommer att bli enkelt, visar bland annat erfarenheterna från Norrbottens läns landsting, där landstingspolitiken genom åren präglats av stridigheter och inlandskommuner som stått mot de befolkningstäta kuststäderna i kampen om resurser.

Arbetet med en förnyad indelning av Sverige fortsätter dock alltså. För Gävleborgs del i en riktning som ser ut att bli mycket gynnsam.

Mer läsning

Annons