Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En mans agerande har satt hela åklagarväsendet i gungning

/
  • Gävleåklagaren Sebastian Flodström dömdes på onsdagen till tre och ett halvt års fängelse för bland annat barnvåldtäkt.

Personligen brukar jag tycka att medier ska vara restriktiva med namnpubliceringar. Men i fallet med Gävleåklagaren som döms till fängelse för barnvåldtäkt står jag helt bakom utgivarens beslut.

Annons

Åklagare Sebastian Flodström var en fixstjärna inom åklagarväsendet. Ung, ambitiös, framgångsrik. Arbetarbladet har under åren gjort flera personporträtt på den unge åklagaren. Flodström var åklagare i mängder av misshandels- och narkotikamål, men även i ett mycket uppmärksammat mål i Hudiksvall där sju pojkar stod åtalade för att ha spridit nakenbilder av unga flickor. Det senaste målet Flodström stod som åklagare i, och antagligen hans sista mål, var styckmordsrättegången på Nordost.

Hade inte Arbetarbladet valt att namnpublicera Flodström hade övriga åklagare på åklagarkammaren i Gävle varit misstänkta i allmänhetens ögon. Därutöver var Flodströms ställning så stark i samhället att det inte fanns något annat val än namnpublicering.

Flodström har å det grövsta missbrukat åklagarmyndighetens förtroende. Sebastian Flodström har varit åklagare i hundratals ärenden vid Gävles åklagarkammare. En självklar fråga att ställa är vilket förtroende vi som medborgare ska känna för hur dessa mål har handlagts. Kan vi verkligen vara säkra på att de har hanterats rättsäkert?

Enligt chefsåklagare Patrik Säflund har den åklagare som hållit i målet mot Flodström gått igenom alla de mål Flodström själv deltagit i under åren. "Åklagaren har väckt åtal i de fall man har sett felaktigheter", säger chefsåklagaren till Arbetarbladets ledarsida. Trots detta bör åklagarkammaren inse att medborgarnas förtroende för åklagarväsendet är djupt skadat.

Ett par av punkterna som Sebastian Flodström döms för handlar om sexualbrott mot kvinnor/flickor som Flodström först kommit i kontakt vid via rättegångar. En av dessa punkter handlar om hur han berättat för en kvinna han haft en relation med hur hon ska agera mot polisen efter att hon misstänkts för narkotikabrott, och sedan därefter varit den som handlagt hennes ärende.

Det vill säga: jäv så det skriker om det.

Det Sebastian Flodström nu döms för inbegriper våldtäkt mot barn. Ett brott där allmänhetens dom är mycket hård. Flodström mister sitt jobb, hans karriär är kaputt, vid 35 års ålder. Det står även klart för den som läser tingsrättens dom att Flodström har ett sexmissbruk. Omständigheter som dock inte är skäl nog för att mildra domen ytterligare än vad tingsrätten redan gjort.

De flickor som utnyttjats av Gävleåklagaren får betala ett ännu högre pris. Vissa var mycket unga, under 15 år, när övergreppen skedde. De kommer att få leva med detta i hela sina liv.

Åklagarmyndigheten har ett tungt jobb att ta itu med framöver. De måste återerövra allmänhetens förtroende. En mans agerande har satt hela åklagarväsendet i gungning.

Mer läsning

Annons