Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny, skön värld

Unga förtidspensionärer blir en allt vanligare svensk företeelse. För trots de borgerliga partiernas vackra tal inför valet 2006 om att det svenska utanförskapet skulle brytas, kan det nu konstateras att regeringen inte bara misslyckats med att bryta utanförskapet. Det till och med växer. 

Annons

De unga förtidspensionerade har blivit nästan 50 procent fler sedan 2006, rapporterade Ekot i går. 

Förklaringen? 

Enligt färske socialförsäkringsminister Ulf Kristersson handlar det om att regeringen inte genomfört några reformer på området. Vilket kan tyckas märkligt när 6 700 individer under 30 förtidspensionerades under 2010. 

Men å andra sidan. Reformer på området borgar inte nödvändigtvis för ett minskat utanförskap. Snarare visar tidigare reformer inom socialförsäkringssystemet att det riskerar generera ytterligare utanförskap alternativt ompaketera det befintliga. 

Trots detta. Unga människor med möjlighet att aktivt delta i samhället ska naturligtvis inte tillåtas att fastna i en förtidspensionering. 

Men det handlar inte om att piska ut människor i behov av stöd på arbetsmarknaden. Det handlar om att skapa skyddsnät och strukturer runt dessa människor som gör det möjligt för var och en att efter förmåga ta klivet ut i samhället och realisera sin potential. 

För att det över huvud taget ska bli möjligt krävs dock att regeringen sätter verkliga människor med verkliga behov i centrum när de utformar sin politik. Det har man inte gjort tidigare. Är man redo att göra det nu? 

Mer läsning

Annons