Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En nyans av grått

Ibrahim Baylan verkar vara hetaste kortet på posten som socialdemokraternas partisekreterare. Det skulle i så fall innebära att man nöjer sig med en nyans av grått på partisekreterarposten. Vilket i och för sig går i linje med uppdragets natur.

Annons

Ibrahim Baylan är en av av partiets påläggskalvar. Han tillhör den socialdemokratiska högern, gjorde ett mycket blekt intryck som skolminister, men har burits fram av partitoppen som ett framtidslöfte. Vad syftet med att placera Baylan på partisekreterarposten skulle vara är dock oklart. Kanske finns inget annat syfte eller tanke med det hela än att Baylan och Mona Sahlin gillar varandras sällskap. Något egentligt ställningstagande står nämligen inte att finna i ett sådant val. Mer än som en hälsning åt höger.

Spelar det någon roll vem som blir partisekreterare? Det beror på. Partisekreterarposten användes exempelvis effektivt för att tysta en av de främsta EU-kritiker när partiet gav Marita Ulvskog uppdraget. Ty rollen som partisekreterare handlar om att företräda partiet, föra dess talan och vara en av socialdemokratins trogna tjänare, inte om att stå på barrikader och skrika slagord.

Peter Hultqvist från Dalarna hade varit ett långt fräsigare alternativ än Ibrahim Baylan. Som dessutom hade blivit en vacker gest åt partiets vänsterfallang. Men så ser det alltså inte ut att bli. Och så blir partiets högerfallang ännu lite starkare. Vilket nog är det enda urskiljbara ställningstagandet med Baylan på posten.

Mer läsning

Annons