Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En offrad glesbygd

Annons

Hösten 2009 avreglerades apoteksmarknaden i Sverige. Sedan dess har antal apotek i landet ökat med över 30 procent (317 stycken). Positiva siffror. Men. I stort sett alla nya apotek har startats i tätorter, där det redan sedan innan fanns gott om apotek. Inte ett enda apotek har startats i glesbygd. Det visar myndigheten Tillväxtanalys senaste rapport.

Samtidigt har antalet apoteksombud i landet stadigt minskat, med tio procent sedan 2009, och med över tjugo procent sedan 1999. Anledningen är den fortsatta utarmningen av servicen i glesbygd. När ombudets huvudsakliga uppgift, till exempel att bedriva en matbutik eller en bensinmack upphör, försvinner även apoteksservicen.

Ansvarig minister Göran Hägglund ser inte detta som ett problem. "På en del håll är det säkert så att det skulle kunna finnas underlag för ytterligare ett apotek medan det på andra håll finns väldigt få människor som bor där. Men det här är ju inte upp till oss att bestämma, utan upp till aktörerna att avgöra", säger socialminister Hägglund till Ekot.

Det är tydligt att Göran Hägglund inte har förstått sitt uppdrag som politiker. Vissa funktioner i ett samhälle krävs för att ett samhälle ska fungera. Till detta hör en fungerande apoteksverksamhet.

Politikerna har som uppgift att säkerställa en god levnadsnivå för människor i hela landet, även i glesbygd. Det är inte en uppgift vi bör förvänta oss att privata företag tar ansvar för. När staten ensam driver en verksamhet (monopol) går det att använda de vinster som kommer från lönsamma regioner till att kompensera för mindre lönsamma regioner. Det kallas fördelningspolitik. Ett ord Hägglund och hans regeringskompisar helt har slarvat bort.

Mer läsning

Annons