Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sjukvård på olika villkor

/
  • Nya misstag vid diagnosticering av cellprover har avslöjats i Norrbotten. Personen på bilden har ingen anknytning till texten.

Annons

Fyra år har gått sedan man upptäckte att ett stort antal cellprover från kvinnor i Jämtland blivit felanalyserade. Nu har det hänt igen. Denna gång i Norrbotten.

Cellprovsskandalen i Jämtland fick svåra konsekvenser. När 11 000 prover eftergranskades upptäcktes cellförändringar i 125 fall. 40 kvinnor opererades för att förhindra att de utvecklade cancer.

En analys av händelsen kom fram till att huvudorsaken var ett systemfel. Metoden för diagnostisering är känslig och aldrig hundraprocentigt säker. Det gäller att upptäcka mycket små cellförändringar och bedöma om de beror på förstadier till cancer, eller något annat. Enligt experter är det absolut nödvändigt att den som utför diagnosen kan diskutera prover som ligger på gränsen mellan normalt och avvikande med andra. Sitter man ensam är risken stor att det sker en glidning i bedömningarna.

Av olika skäl jobbade laboratoriepersonalen i Östersund utspridda. Den diagnostiker som begick misstagen hade suttit ensam med sina analyser i många år. Samma sak verkar ha hänt i Norrbotten. Först när misstagen upptäcktes omorganiserade landstinget så att diagnostikerna började arbeta i grupp.

Går det att dra några slutsatser av cellprovsskandalerna? Ja, kanske att högt specialiserad vård måste kvalitetssäkras genom strikta riktlinjer på nationell eller regional nivå.

Laboratoriet i Östersund var det enda i Norrland som inte var ackrediterat vid den här tiden. En ackreditering skulle bland annat ha inneburit att proverna hade eftergranskats kontinuerligt. Då hade glidningen i bedömning sannolikt upptäckts tidigare.

Det här är bara två exempel på hur ojämlik vården i Sverige är, trots att vi har en hälso- och sjukvårdslag som säger att vi ska erbjudas vård på lika villkor.

Det går förstås aldrig att uppnå en vård som är lika för alla, oavsett var man bor. Men det går att komma mycket längre än i dag med hjälp av standardiserade arbetssätt och rutiner som grundar sig på nationella riktlinjer.

Än så länge är frågan om ett förstatligande av sjukvården inte uppe på agendan. Det är synd. Den möjligheten borde diskuteras seriöst. För om landstingen får fortsätta göra sina egna prioriteringar, då kommer det fortsatt att hänga på var i landet man bor om man får det senaste läkemedlet, den senaste behandlingsmetoden, eller en cancerdiagnos i tid som ger en större chans att överleva.

Det är bland annat därför det skulle vara mycket dåligt för vården i Jämtland att fortsätta på egen hand om resten av Norrland går ihop i en storregion.

Mer läsning

Annons