Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enkel debatt

/
  • VÄNSTER – HÖGER. Gävle är möjligheternas stad, och förskolan får mindre barngrupper. Det sätter Carina Blank hela sin karriär i pant på. Inger Källgren Sawela kunde inte för sitt liv förstå att så många lämnat a-kassan.

Annons

högeralliansens glittrande glada ledare, tog avstamp i den svindlande arbetslösheten, det växande utanförskapet och de skenande socialkostnaderna: ”Det är ofattbart att så många lämnat a-kassan”!

varje månad till en försäkring som alliansen reducerat till 65 procent är väl ändå bättre än ingenting? Den ger ju några tusen att dra sig fram på. Varje månad.

pengarna får väl de arbetslösa, och alla som inte vill jobba, masa sig iväg till socialen. ”Ingen blir utförsäkrad”, försäkrade Källgren Sawela, som om hon levde i skydd av högerns absoluta ideologi.

medier om tiotusentals på väg ut ur systemen och en regeringen som febrilt letar efter något att stoppa i de hål man grävt ur, men som blivit lite väl stora. Utanförskapet, detta nyord, växer så det knakar i alliansens Sverige. Så var det inte tänkt.

Källgren Sawela, alltid på gott humör, får räkna på några tal: 223 kronor om dagen, minus skatt. Räcker det till a-kassan? Vem kan leva på 4 000 i månaden? Socialkostnaderna i Gävleborg ökade med 37 procent tredje kvartalet och Gävle betalar ut 20 miljoner mer än budget i år.

pekar fel men högeralliansen i Gävle tror på bättre tider. Det har vänt, förklarade några av dess företrädare när fullmäktige i Gävle hade budgetdebatt i går. Vi försvarar välfärdens kärna, försäkrade alliansen, som en kör. Och går det inte griper regeringen in, Borg har ju redan hällt miljoner över landets kommunalpolitiker.

som regeringen, slimma kommunen, minimera administrationen, dra ner på allt bortom skola, vård, omsorg; en nattväktarstat light ungefär. De önskar öppningar, ”dialog”, mot näringslivet och förklarade hamburgerskojaren som ännu ett exempel på hur illa Gävle behandlar entreprenörer och näringsidkare.

Folkpartiet prisade Jan Björklunds nya skolpolitik, (inspirerad av Kina) och särskilt förslaget om att införa engelska redan i första klass. Att landets språkvetare, akademien och pedagoger säger nej, är inget problem. Lena Ödeen ser framför sig goda betyg åt sjuåringarna som lärt sig några enkla fraser.

också de med annat hemspråk, borde ges chans att i grund lära sig svenska först bekymrar inte.

som levererar en budget i gott skick, hade inga problem i debatten. Att satsa på skola och mindre barngrupper i förskolan, och sätta karriärerna i pant på att alla löften skola hållas, räcker en bit.

försäkrade Carina Blank, ska ställas mitt i byn och hållas öppen, var det dygnet runt? Varje skola ett allaktivittshus, tillgänglig för alla som önskar. Och så större resurser till själva undervisningen och fortsatta renoveringsarbeten. Gävle är, ganska snart, ”möjligheternas stad”.

folkpartiets eleganta retoriker, smulade sönder Roger Hedlund, lokal ledare för ett parti som gläds åt folkomröstningen i Schweiz och som säger nej till företagslån till alla icke naturella svenskar. Sverige åt svenskarna, mumlar Hedlund. BSS, Bevara Sverige svenskt, hette det när han var liten pojke.

Mer läsning

Annons