Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år senare

Ett år har gått sedan en jordbävning slog sönder Haiti. Och ännu ligger landet i spillror.

Annons

Bara en liten del av huvudstaden Port-au-Prince har restaurerats, rasmassorna ligger fortfarande kvar, det civila samhället är fortfarande i spillror och stora delar av pengarna som utlovades då, för ett år sedan, har antingen inte kommit eller försvunnit i korruption. Vardag på Haiti är vardag i missär. Kvinnorna är särskilt utsatta och riskerar utsättas för sexuella övergrepp eller tvingas sälja sex för att överleva.

Just nu är Haiti i fokus igen. Medierna har återvänt för att se hur det egentligen står till med landet, et år senare. Men under lång tid där emellan har rapporterna lyst med sin frånvaro. Kolerautbrottet och oroligheterna kopplade till detta uppmärksammades, men det är också en händelse som passar in i den mediala dramaturgin där nyhetsrapportering lätt blir till katastrofunderhållning. För när det brinnande helvetet plötsligt uppenbarar sig på jorden flockas världens nyhetsföretag där. För att skildra katastrofen, för att vara där det händer, när det händer. Men när det akuta läget är över tenderar intresset svalna.

Det är lätt att skildra ett ögonblick. Men det är långt mycket svårare och knappast lika adrenalineggande att skildra en långdragen väg upp ur ruinerna. Haiti var intressant under 2010 års första dagar. Det är intressant även nu. Men framför Haiti ligger år av arbete för att bygga upp vad som raserades på bara ett ögonblick. Det borde vara av intresse. För det är i det arbetet Haiti verkligen behöver den hjälp som år 2010 så generöst utlovades.

Mer läsning

Annons