Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett barn – bådas ansvar

/
  • Under Socialdemokraternas kongress i Västerås förväntas ombuden få med sig partistyrelsen på att skriva in i partiprogrammet att målet är en helt individualiserad föräldraförsäkring.

Självklart ska familjen själva få bestämma hur de ska fördela familjeledigheten. Jag säger inte emot det påståendet alls. Men. Om staten ska betala denna ledighet, då finns det vissa förbehåll.

Annons

Sverige har världens mest generösa föräldraförsäkring. Föräldrar kan vara lediga med bibehållen lön i 13 månader, därefter med en lägre ersättning i ytterligare tre månader. Det är världsunikt. Denna frikostiga försäkring i samband med den rejält utbyggda barnomsorgen har lett till att arbetskraftsdeltagandet i Sverige är betydligt större än i många andra länder där barnafödande innebär ett stort avbräck i hushållskassan. Vi föder också fler barn än många andra västländer.

Vi ska vara rädda om vår föräldraförsäkring. Därför måste vi se den för vad den är: en gemensamt finansierad ersättning till den som stannar hemma med sitt barn.

Med detta sagt. Politiken har som uppgift att driva samhällsutvecklingen. När vi ser att skillnaden mellan män och kvinnors löner består, och vi vet att det beror på att kvinnor som grupp förväntas att ta huvudansvaret för barnen, då måste politiken ta sitt ansvar.

Under Socialdemokraternas kongress i Västerås förväntas ombuden få med sig partistyrelsen på att skriva in i partiprogrammet att målet är en helt individualiserad föräldraförsäkring. Var förälder får sin del, som inte kan skrivas över på den andre. Det är bra att Socialdemokraterna nu äntligen står för det.

Men när denna förändring ska ske är ännu inte beslutat. Än så länge har regeringen tillsammans med Vänsterpartiet och Folkpartiet enats om att en tredje "pappamånad" ska införas. Därefter tänker sig Socialdemokraterna en tredelning, och inte förrän efter att det är genomfört en helt individualiserad föräldraförsäkring.

Det går alltså väldigt sakta. Men det rör åtminstone på sig.

Socialdemokraterna betecknar sig numer som ett feministiskt parti. Det förpliktar.

Den regering som vill se ett jämställt arbetsliv måste också se föräldraförsäkringens inverkan på mäns och kvinnors förutsättningar på arbetsmarknaden.

Vill du ta ut hela föräldraledigheten helt själv, kanske vara hemma med dina barn i fem år utan bistånd av den andre föräldern? Var det. Men låt inte resten av skattebetalarna stå för din ledighet.

Mer läsning

Annons