Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett genrep

/

I vår nångång lägger de rödgröna fram en gemensam budget, med tydlig viljeinriktning mot valet nästa höst, och tiden fram till 2014

Annons

Det hårda grundarbetet i partierna pågår, och det går framåt.

Rapporter från samtal, förhandlingar och öppenhjärtiga diskussioner kan tolkas som optimistiska. Alla måste kompromissa, alla får med något av det viktigaste. Det blir hård bud för några, lite bekvämare gemensamma lösningar för andra.

En vänsterbudget manglas fram, som alternativ till högerregeringens riktade politik mot de redan mätta, eller proppmätta.

Det arbete kan läggas vid sidan av det som partierna redan är klara med; utvidgat rot-avdrag, mer riskkapital, ny fastighetsskatt, fortsatt prutande på försvaret.

Några vinnare kan sorteras ut; pensionärer, arbetslösa, sjuka, småföretagare, pensionärer. Det kan också formuleras: Fördelningspolitik med inriktning mot LO- och TCO-grupperna. De som förlorar, eller får bidra med mer av sitt överflöd, är de förmögna, höginkomsttagare, från 45 000 och uppåt, och de som lever gott i väldiga, skattesubventionerade villor eller herrgårdar.

I går spelade de rödgröna upp en välregisserad generalrepition.

Politiskt godis välde fram ur säckarna och de bästa klapparna gick till pensionärer, låg- och mellaninkomsttagare, småföretagare, arbetslösa, sjuka, ensamstående med barn. En anständighetens presentfördelning, kan man säga.

Grupper som pekats ut som tärande, passiva och bidragsförsörjda bereds plats i en ny gemenskap där alla är lika mycket värda och behandlas så. Solidaritet med de svagaste. En vacker tanke, omsatt i praktisk politik.

Några exempel: Vänsterns väldiga skatteökningar ger tusentals nya offentliga jobb. Klimatskatter. Satsningar för att bygga nya bostäder.

Miljöpartiet höjer bensinpriset för en bättre miljö och för över miljarder till gröna jobb, kanske 70 000.

Socialdemokraterna sänker skatten för pensionärer, höjer skatten för höginkomsttagarna och lovar 80 procent i ersättning vid sjukdom och arbetslöshet för 80 procent av löntagarna. De gör vänstern också. Slut på utsvältningspolitiken och försäkringskassans hjärtlösa utsorterande. Gemensamma förslag om mer till kommunerna.

Inget av det här överraskar, budgetalternativen innehåller det viktigaste för de tre partierna.

Strukturerna ändå tydliga: En politik för rättvisa, solidaritet och en grön framtid.

 

 

Mer läsning

Annons