Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett jobb för dig?

Annons

Några siffror att räkna på i krisens spår: 3 miljarder till några hundra ivriga jobbcoacher har faktiskt skapat några nya jobb. 9 000 i månaden räcker till hyra och mat, åtminstone för den som lever ensam.

80 procent av lönen i a-kassa har reducerats till 65 procent av den del av lönen som ligger över 18 700.

De som tjänar mer, som metallarna på Sandvik, får aldrig 80 procent av lönen, om de inte är tillfälligt uppförsäkrade av facket. Men den som är sjuk får ut mer än 65 procent från a-kassan. Höjden på a-kassans tak bör därför justeras till nivåer som gällde 2002, sedan dess har det legat stilla.

Men den höjningen kostar 20 miljarder, och var finns dessa pengar!?, frågade Sven Otto Littorin retoriskt, och med låtsad upprördhet, i går. Han tänker inte höja kassan med en enda krona.

Men så sent som i vintras sänkte hans regering skatten med 11 miljarder för de redan proppmätta. Sven Otto hade då inga kända reservationer, trots att krisen skickade ut tusentals i iskall arbetslöshet. Regeringen prioriterade då, och prioriterar i dag.

Den som går vilse i matematiken, men snart tvingas inse att 9 000 inte räcker så långt, kan väl sjukskriva sig, det ger ju mer. Eller söka jobb som coach.

Den branschen går strålande, med hjälp av de miljarder regeringen sprätte ut till privata handledare som nu skall leda arbetslösa mot jobb som inte finns. Låtsasjobb är väl ändå bättre än inget jobb alls?

Mer läsning

Annons