Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nödvändigt jippo

/

Annons

Det råder en olaglig ockupation på Västbanken. Det är de flesta (förutom vissa extremliberaler som Folkpartiets Fredrik Malm) ense om. Sedan 2007 blockerar Israel införselvägarna till Palestina med milslånga taggtrådsförsedda murar. I Palestina råder brist på det mesta, men medicinbristen och brist på byggnadsmaterial är det som uppmärksammas mest av organisationer som Röda korset och Amnesty.

För att få världens ögon riktade mot det som händer i Palestina seglar Freedom Flotilla II, där svenska Ship to Gaza ingår, med förnödenheter (bland annat mediciner, cement och en ambulans) till Palestina.

Förra året bordades konvojen av israeliska flottan, på internationellt vatten utanför Gaza. Nio personer ombord på hjälpsändningarna sköts ihjäl och ett dussintal skadades. Ett orättfärdigt blodbad.

FN:s råd för mänskliga rättigheter konstaterade att uppförandet från Israels sida mot passagerarna på flottan var oproportionerligt och dessutom visade på totalt onödigt och ofattbart våld.

Nu gör alltså Ship go Gaza, med ett antal svenska aktivister som författaren Henning Mankell, religionshistorikern Mattias Gardell och flera läkare ombord, ett nytt försök att nå Gaza.

Israel å sin sida har tydligt deklarerat att de tänker stoppa även denna hjälpkonvoj. Dessutom hotar de att portförbjuda de journalister som åker med hjälpsändningen.

Kritikerna kallar Ship to Gaza ett jippo. Visst. Det lilla som hjälpsändningen får med sig är en droppe i havet. Men det är inte själva innehållet i lasten som är grejen när det handlar om Ship to Gaza. Grejen är att skapa internationell uppmärksamhet kring den totalt befängda situation som råder på Västbanken. På en yta så stor som en tredjedel av Öland trängs 1,5 miljoner människor. Utan att kunna försörja sig själva. De är utlämnade till den ockuperade maktens välvillighet att dela med sig av förnödenheter och arbetstillfällen.

Den nöd och orättvisa som råder i Gaza är inte resultatet av någon naturkatastrof, utan av politiska beslut. Och politiska beslut går att förändra. Därför måste omvärlden se och fördöma såväl Israels olagliga ockupation som blockad. Ett sätt att få omvärldens ögon riktade mot Västbanken är Ship to Gaza. Efter förra årets hjälpsändning, som ledde till konfrontation och blodbad, har Israel lättat lite, lite på restriktionerna. Omvärldens ögon blev i många fall allt för fördömande. Men fortfarande befinner sig palestinierna i en hopplös situation, i sitt eget land.

Än så länge lever vi i en värld där vi gör skillnad på människor. Där vi ställer folkgrupper mot varandra. Där vissa människor, som palestinier i det här fallet, är mindre värda än andra människor. Så länge vi inte lär oss att alla människors liv är värda lika mycket kommer orättfärdiga murar att byggas.

Men det går att förändra. Därför är Ship to Gaza ett nödvändigt jippo.

Mer läsning

Annons