Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett valresultat att sörja

/
  • Tories partiledare David Cameron och hans fru Samantha får fortsätta bo kvar i premiärministerbostaden på 10 Downing Street i London.

Fredagsmorgonens valresultat har sina tydliga förlorare: det brittiska folket.

Annons

Efter fem års konservativt styre kommer Storbritannien nu att få ytterligare fem år av ökad ojämlikhet, motsättningar mellan människor och en nedmonterad välfärd.

När valresultatet i det brittiska valet nu rullar fram ser det ut som att de konservativa Tories får egen majoritet i det brittiska parlamentet. Helt klart är att David Cameron fortsätter som premiärminister. De brittiska socialdemokraterna, Labour, gjorde ett katastrofval och uppfyllde inte alls de förväntningar som fanns ända fram tills dess att rösterna räknades. Partiledare Ed Miliband uppges avgå från sin post.

Men det brittiska parlamentsvalet handlar om något så mycket större än personpolitik, så mycket större än vilket namn som tar premiärministerbostaden 10 Downing Street i besittning. Det handlar om det brittiska folket. Vilken politik de nu kommer att leva med de kommande fem åren.

Under den senaste mandatperioden har ojämlikheten ökat i Storbritannien, var femte invånare har numer svårt att klara sig på sin inkomst. Levnadsstandarden för dem med lägst inkomster har sjunkit till sorgligt låga nivåer. En utveckling som nu kommer att fortsätta. Tories har utlovat än mer åtstramning och än sämre arbetsrätt. När en förstärkning av NHS, det offentliga sjukvårdssystemet, var Labours viktigaste fråga i valrörelsen var folkomröstning om EU-medlemskapet och fortsatt åtstramningspolitik Tories viktigaste frågor.

Opinionsinstituten är starkt ifrågasatta efter denna valrörelse där alla siffror visade på ett mycket jämnt resultat, med övervikt för Labour. Resultatet blev som vi nu vet ett helt annat. Egentligen var valresultatet ganska jämt fördelat, i antal röster, men med Storbritanniens valsystem som innebär att endast den kandidat som fått flest röster i varje distrikt får ett mandat i parlamentet blev resultatet ändå en förkrossande Tory-seger.

Här hemma jublar moderater och sverigedemokrater över det brittiska valresultatet. Vi övriga bör sörja.

Mer läsning

Annons