Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett viktigt val

Annons

I dag hålls det första primärvalet i USA. Sju kandidater slåss om att bli republikanernas presidentkandidat. Det handlar om vem som ska utmana Barack Obama om presidentposten. Det är ett viktigt val. För än så länge har den amerikanske presidenten ett mycket stort inflytande på världspolitiken. Det den amerikanske presidenten beslutar om påverkar oss alla. Såväl i Gävle, Stockholm, i Peking som i Bagdad. Åtminstone än så länge.

När Barack Obama tillträdde presidentposten i början av 2009 bar han hoppet från en hel värld på sina axlar. Hoppet om en bättre värld.

Han vände sig till arabvärlden och önskade försoning, förståelse och samarbete. Han lovade det amerikanska folket en rättfärdig sjukförsäkring och att motverka landets gigantiska orättvisor.

Så kom den ekonomiska krisen och miljoner amerikaner förlorade sina jobb. Och så kom motgången i kongressen, där republikanerna sedan förra hösten har majoritet. Hoppet om en bättre värld med den amerikanska presidenten i förgrunden är inte längre lika lysande.

I dagens premiärval i Iowa står valet mellan sju kandidater som tävlar om att vara mest homofientlig, abortfientlig och invandrarfientlig. Samtidigt som de strösslar superlativ över liberala vapenlagar och religionens plats i staten.

En av de nu hetaste kandidaterna heter Rick Santorum. Han är mot abort även efter våldtäkt, mot samkönade äktenskap, mot utvecklingsläran och vill bomba Irans kärnvapenanläggningar.

Det är inte handlingar som skulle skapa en bättre värld. Tvärtom.

Höstens presidentval i USA är ett mycket viktigt val. För hela världen.

Mer läsning

Annons