Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få stöder regeringen

/
  • väcker protester. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons (M) hårda attityd, i instruktionerna till Försäkringskassan, mot sjuka personer med långvariga sjukdomar har väckt protester.

Annons

De borgerliga partierna skulle göra sina sämsta valresultat någonsin om siffrorna i Sifos mätning i går blev verklighet. De tre borgerliga partier som kommer över riksdagens spärr på 4 procent fick 37,1 procent. Det skulle ge 137 mandat.

Kristdemokraterna skulle med 3,7 procent inte klara riksdagens spärr. Men kanske skulle partiet klara spärren på 12 procent på valkretsnivå i sin starkaste valkrets, Jönköpings län, och ta ett mandat där.

De borgerliga partierna skulle då få 138 mandat. Det är 40 mandat färre än dagens 178.

De tre rödgröna partierna fick majoritet med 52,2 procent och skulle få 193 mandat.

Ökningen för S, till 36,7 procent från 33,3 i november, är statistiskt säkerställd. Och Miljöpartiet når höga 10,3 procent, dubbelt så mycket som i valet 2006. SD, med 5 procent, skulle få 18 mandat.

Även om opinionsmätningar ska tas med en nypa salt är det ett anmärkningsvärt lågt väljarstöd som Reinfeldts regering har. Detta trots ett ordförandeskap i EU som gett den stor uppmärksamhet i medierna och trots dominans för den i de politiska nyheterna under hösten.

De senaste veckorna har det dock varit en rad negativa saker för regeringen, som Vattenfalls avtal om skadeståndsansvar för tysk kärnkraft som näringsminister Maud Olofsson var oklar med om hon visste om.

Sedan var det den från regeringens och näringsministerns sida kallsinniga inställningen mot Saab. Detta i en tid när andra länders regeringar skottar in jättesummor i bilindustrin i sina länder. Centerpartiet tangerar för övrigt med 5,2 procent sitt sämsta valresultat någonsin (1998).

Och senaste dagarna har socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons (M) hårda attityd, i instruktionerna till Försäkringskassan, mot sjuka personer med långvariga sjukdomar väckt protester.

Det är också Husmark Pehrssons parti Moderaterna som minskar mest, statistiskt säkerställt från 28,5 procent i november till 25,1 nu.

Reinfeldtregeringen bör fråga sig: Har de ekonomiska och sociala klyftorna blivit för stora? Har skatter, på förmögenheter, välavlönades inkomster och fastigheter, sänkts för mycket? Har kraven i de sociala försäkringarna gjorts för hårda?

Väljarna tycker det.

Mer läsning

Annons