Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fasa ut ränteavdraget, S

Politisk feghet har länge präglat riksdagspartiernas förhållningssätt till ränteavdraget på bostadslån.

Annons

Inget parti har varit särskilt intresserat av att prata om denna typ av förmodat impopulära förändringar för svensk medelklass.

Det borde man dock vara.

Tidigare balanserades ränteavdraget upp av fastighetsskatten. Pengar in, i form av fastighetsskatt, pengar ut, i form av ränteavdrag. Men när fastighetsskatten sänktes av den borgerliga regeringen, uppstod en på sikt ohållbar asymmetri i skattesystemet. Fastighetsskatten finansierar inte längre ränteavdraget. Med förändringen av fastighetsskatten, skapades en obalans som måste korrigeras, på något sätt. Som borde ha korrigerats redan av den borgerliga regeringen.

En förändring av ränteavdraget handlar alltså inte bara om den enskilde individen och en vad många anser dysfunktionell bostadsmarknad i inte minst storstäderna. Det handlar även om att stoppa omvandlingen av skattepengar till privatpersoners förmögenhetstillväxt.

Den politiska oviljan att göra något åt den överhettade bostadsmarknaden Stockholm, är vad som föranledde Stefan Ingves och Riksbanken att hålla uppe reporäntan. Så ska inte räntan användas, men så blev det, på grund av en politisk ovilja att hantera en vad det framstår som orimlig utveckling på den svenska bostadsmarknaden.

Att något måste göras, ser de flesta. Men den borgerliga regeringen skydde frågan om att fasa ut ränteavdraget som pesten, och det var inte förrän man förlorade regeringsmakten som Annie Lööf och Anders Borg vågade börja prata om att det nog är en god idé att fasa ut ränteavdraget. Tyvärr är inte heller Socialdemokraterna särskilt intresserade av att i regeringsställning prata om detta. Höja fastighetsskatten vill man inte heller göra. Socialdemokraterna försökte prata höjd fastighetsskatt 2010, en höjning som bara skulle omfatta runt en procent av landets fastighetsägare, men man blev bränd. För trots att förändringen bara skulle omfatta en procent av fastighetsägarna, trodde väljarna att den skulle omfatta många eller alla.

Opinionsmässigt är den politiska fegheten på området begriplig. Långsiktigt riskerar den dock bli förödande.

I grunden handlar ränteavdraget om en statlig intervention på bostadsmarknaden som är fullkomligt obegriplig i sin nuvarande skepnad. Människor som bor i hyresrätt i Hofors, finansierar efter sänkningen av fastighetsskatten värdeökningen på bostadsrätter på Kungsholmen och Östermalm. Och bidrar därmed till privatpersoners förmögenhet. I det finns ingen rättvisa, vilket riskerar minska solidariteten och respekten för skattelagstiftningen.

Märkligare än så kan inte skattepolitik bli.

Men precis så ser det ut.

Socialdemokraterna borde börja lyssna på Vänsterpartiet i frågan.

För något måste göras, och den minst drastiska och mest strategiska lösningen är att fasa ut ränteavdraget.

Och att Sverige inte beskattar en av de få fasta skattebaser som finns hårdare, är inget annat än obegripligt.

Mer läsning

Annons