Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel att sänka lönen

I Sverige regleras lönerna i avtal mellan arbetsmarknadens parter. I en del andra länder förekommer exempelvis lag om minimilön.

Annons

I nationalekonomisk teori finns en vilja att se på arbetsmarknaden som en ren, perfekt marknad. Men så fungerar det inte i praktiken.

I teorier om marknader ger lägre pris större försäljningsvolym. På arbetsmarknaden skulle då priset på arbetskraft, lönerna, leda till att fler fick arbete om lönerna sänks.

Det går emellertid inte till så vilket beror på att de som står för efterfrågan är de som får lönerna. De kan inte efterfråga mer om de tjänar mindre.

Om försök görs att ta sig ur en lågkonjunktur med lägre löner leder det till en nedåtgående spiral för landets ekonomi. Ekonomen Keynes skrev om det på 30-talet.

Han lanserade idén att staten bryter nedgången med investeringar. De finansieras med lån som betalas tillbaka med höjda skatter i högkonjunkturer.

I Sverige är arbetslösheten hög: 7,5 procent eller 370 000 arbetslösa.

Den liberala tankesmedjan Fores har gjort en undersökning som presenterades i veckan. Enligt den kan 60 procent av de arbetslösa tänka sig sänkt lön. 30 procent av de arbetslösa kan tänka sig 20 procent lägre lön.

Det kan te sig bra. Att ta arbete till lägre löner skulle ju kunna ge jobb eftersom företagen då har råd att anställa fler.

Av många skäl är det dock olämpligt att arbetskraften, arbetslösa, bjuder under varandra. Ett skäl är att de får dåligt betalt för det arbete som det nyss gick att få en högre lön för.

Ett annat skäl är att omvandlingstrycket på företagen att effektivisera blir svagare med lägre löner.

Ett tredje skäl är det keynesianska. Med lägre löner minskar köpkraften i de grupper det är fråga om och totalt. Det leder till lägre efterfrågan, vilket minskar tillväxten.

Eftersom det ofta är yrken i sektorer med låga löner, främst i tjänstesektorn, som det kan bli fråga om att anställa fler till lägre lön vet man att det ger negativ effekt i form av lägre efterfrågan.

De grupperna brukar nämligen konsumera hela sin tillgängliga lön, som i så fall minskats.

Att arbetslösa tar jobb till lägre lön än det som avtalats på arbetsmarknaden är inte bra för någon.

Robert Sundberg 

Mer läsning

Annons