Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel fokus.

På Socialdepartementet finns en arbetsgrupp för förebyggande av oönskade graviditeter. Igår presenterade ordförande Anders Milton resultatet av deras arbete. En arbetsgrupp och ett arbete var existens i sig utgör ett hot mot aborträtten.

Annons

I Sverige genomfördes 21,3 aborter per 1000 kvinnor 2008. Tonårsaborterna är i dag på nedgång och har så varit sedan 1977 enligt Socialstyrelsen. Kvinnor i åldern 20-24 år står för majoriteten av alla aborter. Näst största grupp utgörs av kvinnor i åldern 25-30. Det handlar alltså först och främst om vuxna kvinnor som fattar vuxna beslut. Inte tonåringar.

Anders Milton pushar för preventionen. Skolan måste ta sitt ansvar och preventivmedlen vara lättillgängliga. Onekligen. Men inte främst på grund av antalet aborter. Snarare på grund av den långt mer oroväckande spridningen av bland annat klamydia.

Anders Milton pushar också för attitydförändringar, men är knappast mannen att bidra till dem att döma av hans konstaterande på DN-debatt:

Kondomanvändning är inte bara en fråga för mannen. Att mannen med självklarhet skall vara den som initierar kondomanvändning är just den typ av förlegad syn på manlig och kvinnlig sexualitet som lätt leder till både klamydia och oönskade graviditeter. Är kondomen bara den enes ansvar riskerar den bli ingens ansvar. Och göra det än mer onaturligt för kvinnor att ta upp frågan om kondomanvändning.

Arbetsgruppens förslag om att införa ett abortregister är oroväckande. Det hela handlar om ett förslag om äventyrar aborträtten genom att höja tröskeln och avskräcka kvinnor från att göra abort.

På det hela taget är utredningen som i går presenterades ett praktexempel på varför Kristdemokraterna bör hållas så långt bort som möjligt från våra underliv. För i utredningen signerad Socialdepartementet som Göran Hägglund chefar över nöjer man sig inte bara med att föreslå abortregister. Nä. För att verkligen få ner antalet aborter i landet tycker man att det nu även är dags att sjukvården börjar erbjuda oss sterilisering i större utsträckning.

Sterilisering. Helt. Otroligt.

Mer läsning

Annons