Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel lösningar på rätt frågor

/
  • Folkpartiet Liberalerna håller riksmöte i Västerås. Ett riksmöte som enligt pressutskick ska ägnas helt åt

Det handlar om ett parti som är en spillra av vad det tidigare varit. När Folkpartiet Liberalerna håller riksmöte i Västerås är det ett riksmöte som enligt pressutskick ska ägnas helt åt "kraftsamling och förnyelse".

Annons

Det är något som är helt nödvändigt, för Folkpartiet är ett parti i stort behov av förnyelse. Det senaste riksdagsvalet gav partiet det lägsta stödet sedan 1998. I dag är Folkpartiet Liberalerna ett femprocentsparti.

Det stora problemet för partiet är att partiledningen egentligen bara driver tre frågor, tre frågor de tagit som sina: skolan, försvaret och arbetsrätten. Trots att det alla tre är frågor som engagerar väljarna, så får inte partiet med sig opinionen. Partiet har nämligen helt annorlunda lösning på de tre frågorna än vad väljarna har.

I frågan som rör skolan är Folkpartiets svar att införa hårdare tag. Katederundervisning, tidigare betyg och ordning och reda. Under tiden i regeringsställning överöste partiet nya direktiv på lärare och elever, termin efter termin. Allt i syfte att skapa ordning och reda i klassrummet. Resultatet blev kaos. Inte helt oväntat gav väljarna partiet tummen ned i skolfrågan.

Inte heller den andra frågan, försvaret, har lockat en väljarström till partiet. Folkpartiets lösning är att Sverige ska gå med i försvarssamarbetet Nato, något som partiet har haft svårt att få väljarna att sluta upp bakom, även om Natovurmarna blir allt fler efter Rysslands agerande i närområdet. Men skulle Sverige gå med i Nato innebär det att Sverige går med i en militärallians, och samtidigt utesluter andra. Det är ett värre hot mot landet än att fortsätta vara alliansfritt.

I den tredje frågan, arbetsrätten, är Folkpartiets ständiga lösning att arbetsrätten ska rivas upp. Det ska bli lättare för arbetsgivarna att säga upp. På det här sättet ska det enligt partiet bli lättare för unga och invandrare att få jobb. Samtidigt ska lönespridningen öka. De lägsta lönerna ska ner, än mer. De högsta lönerna ska upp. När partitopparna Jan Björklund och Erik Ullenhag i veckan tog ton på DI debatt var det under rubriken "Vi ska försöka tvinga regeringen att avskaffa LAS". Nej, det här är inget som kommer att lyfta partiet i opinionen. Att försämra anställningsskyddet än mer än vad som gäller i dag är ingen röstmagnet. I dag är LAS, lagen om anställningsskydd, ytterst ihålig. Arbetsgivarna kan lätt runda intentionerna med lagen. Vad vi behöver är en skarpare LAS, ett tryggare skydd. Visst måste vi anstränga oss för att få unga in i arbetslivet. Men, det innebär inte att vi måste göra det svårare för äldre att behålla sina jobb. Utsikterna att få ett nytt jobb om du blir arbetslös efter 50 är betydligt tuffare än om du är i 20-årsåldern.

Ett framtidsinriktat Folkparti bör tänka om. Inte när det handlar om vilka frågor partiet ska driva, men när det handlar om lösningarna. Skola, försvar och arbetsrätt är alla viktiga frågor. Folkpartiet har dock inte lyckats formulera rätt lösningar. Det finns mycket som talar för att en ny ledning tar vid innan nästa valrörelse drar igång, och därmed kan en ny politik formas. I sådana fall kan ett kraftsamlat och pånyttfött Folkparti mycket väl bli en av valets vinnare.

Mer läsning

Annons